Изгорял трансформатор е причината за спирането на АЕЦ "Козлодуй" 28.05 | 09:05

До минути VI-ти блок на централата трябва да бъде включен към мрежата

От Ивайло Ачев

Категорично спирането на VI-ти блок няма връзка със земетресението отпреди седмица, уточни Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй", пред БНТ.

Няма как трусът да повлияе на конвенционалната част на комплекса. Просто имахме лошия късмет да се натрупат няколко негативни природни събития в кратко време – трусът, непрестанният дъжд. В контролната залата на АЕЦ турсът отпреди седмица се усети съвсем слабо, до 3 по скалата на Медведев-Шпонхойер- Карник. Подобна мощност на земетресение е нищо за централата, каза Николов.

Причината, поради която VI-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" беше изключен, е дефектирал трансформатор. Повредата е в конвенционалната част на централата, като тепърва ще се изяснява защо трансформаторът е дефектирал. Той е инсталиран преди две години и ще има проучване дали е имал производствен дефект или причината е друга.

Защитата, която е на стартора на турбогенератора, е задействана и VI-ти блок е изключен. Мощността в ядрената част на комплекса е намалена. За аварията е уведомена Международната агенция по атомна енергетика (МААЕ), макар че не бяхме длъжни да го правим, защото не става въпрос за атомната част на комплекса, уточни Николов.

До 9:00 часа сутринта днес VI-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" трябва да бъде включен обратно към електрическата мрежа на страната, каза Николов. V-ти блок вече е на 100% мощност.

Това, което се случи в събота (26 май), е по-малкото зло, уточни изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй". При дефект на старторите на VI-ти блок например, блокът щеше да бъде изваден от мрежата за по-дълго време и да се наложат по-големи ремонтни дейности. С повредения трансформатор обаче няма такава опасност.

Водещи

Най-четени