Изграждат информационен център за борба с трафика на хора в Сливен 05.01 | 20:10

Ще бъдат реализирани и кампании с цел да се повиши информираността на обществото по въпроса за трафик на хора с цел трудова експлоатация

От Силвия Стоядинова

В Сливен се обсъжда идеята да бъде изграден информационен център за борба с трафика на хора, съобщи Татяна Велева от местната комисия за борба с трафика. Според Велева, това е една от целите на комисията, която не е била свършена през миналата година и ще бъде реализирана през 2011-та.

Все още се търси подходящо помещение за центъра. Идеята е този център да бъде посещаван от граждани, които не само да получават информация, но и да се чувстват в безопасност и да споделят информация, както и да подават сигнали за случаи на трафик на хора.

Велева обясни, че през тази година комисията ще наблегне и на работата срещу трудовата експлоатация.

Ще бъдат реализирани кампании с цел да се повиши информираността на обществото по въпроса за трафик на хора с цел трудова експлоатация.

Според Велева, до голяма степен жертвите на трудова експлоатация не си дават сметка, че са такива, като в много случаи те сами не се идентифицират като жертви.

Около 10 сигнала за сексуална експлоатация са постъпили през миналата година в комисията за борба с трафика на хора в Сливен.

В сравнение с миналата година има нарастване, тъй като повече от сигналите водят до съдебен процес и по този начин се забелязва нарастване на съдебните процеси, обяснии още Велева, цитирана от Фокус.

Само за последните три месеца на годината има подадени четири нови сигнала. Най-често сигналите са от роднини на жертвите и от самата жертва. Много от проституиращите подават сигнали, когато между тях и трафикантите започват да не се спазват уговорените финансови параметри. Това са голяма част от случаите, когато жертвите търсят органите за съдействие.

Водещи

Най-четени