Изгубеният в планината Тодор оцелял с ядки, бренди и сняг 16.12 | 21:17

Алпинистът прекарал три дни в палатката и намерил следите на спасителите

От iNews.bg

Русенският турист Тодор Владимиров, който днес сам слезе до хижа "Васил Левски", през цялото време на спасителната акция е бил в палатката си. Това съобщи за Дарик самият планинар.

Преди дни, докато слизал надолу, изгубил маркировката, но после решил да се върне в подножието на билото, където разпънал палатката си, с идеята да пренощува и на следващия ден да продължи по главната пътека. През нощта обаче времето се влошило и на Тодор се наложило да остане в палатката няколко дни. Провизиите му са били 2 килограма ядки, 1,5 литра брнди и газов котлон, за да топи сняг за вода.

Впоследствие газта в примуса свършила и мъжът останал и без вода. Днес докато бил навън, той случайно видял следите на спасителите и решил да тръгне по техния път, но в обратна посока. Така успял да се добере до хижа "Васил Левски", където пристигнал жив и здрав.

Въпреки всичко ще му бъдат направени медицински изследвания. На въпрос защо не се е обадил, че е изпаднал в бедствено положение, планинарят отговори, че е щял да го направи, но телефонът му е бил много "смотан" и не е имал обхват.

Според кмета на Карлово Емил Кабаиванов трябва да се предприемат законодателни промени, за да може подобни инциденти да бъдат свеждани до минимум: "Трябва да се въведе регистрационен режим, в който всеки турист да се обозначава. Ако се движи с гривна, той ще може да бъде локализиран много по-бързо", каза управникът.

Тодор Владимиров е строителен алпинист и има богат опит в планинарството. Занимавал се е и с пещерно дело. Днес в акцията по издирването му беше включен и вертолет "Кугър" от авиобазата в Крумово.

Водещи