Изгубили сте си личните документи - дори и тогава ще можете да гласувате 23.05 | 07:40

Звената "Български документи за самоличност" работят извънредно

От Теодора Кокаланова

В дните преди евровота звената "Български документи за самоличност" ще работят по специален начин. Преди провеждането на изборите е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за това. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края  на работния ден, по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

Исканията могат да бъдат подавани в СДВР, областните дирекции на полицията и районните управление и утре (24 май) от 08:30 до 17:30 часа и на 25 май 2014 г. от 08:00 до 17:00 часа. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване правото на глас в изборния ден, се издават само след подаване на заявление за издаване на лична карта и след цифрово заснемане на лицето на заявителя.

В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко районно, областна дирекция на полицията или СДВР, независимо от обявения постоянен и настоящ адрес. Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация, предаде БТА.

 

 

Водещи

Най-четени