Изгубилите се туристи палили огън, но нямало с какво да го поддържат 22.05 | 08:17

Веселин разказва, че са се загубили още в самото начало

От Цанка Донкова

"Намерихме едни сухи листа в една пещера и успяхме да ги запалим, за да се топлим и да дадем знак, но нямаше с какво да поддържаме огъня и той изгасна." Това разказа Веселин, едно от изгубилите се в Стара планина момчета и по-късно намерено, в ефира на bTV.

Младежът разказва, че са се загубили още в началото.

"Има една еко пътека, има маркировка и обозначения, не сме знаели, че ще минем през скали. Още в началото се объркахме. Вместо към хижа "Рай" сме тръгнали към връх Ботев", разказва момчето.

Той допълва, че са видели водопад и са решили, че става въпрос за крайната точка на пътуването им, но след като стигнали до него, се е оказало, че не става въпрос за Райското пръскало. Тогава и осъзнали, че са се изгубили.

Веселин разказва, че продължили да вървят и по-късно се обадили на спасителите. Първата нощ са намерили "нещо като постройка" и там прекарали вечерта. Сутринта не са имали вече батерии на телефоните и решили да не стоят много на едно място, а да се движат.

"Бяхме доста гладни и жадни. Знаехме, че ни търсят", разказва Веселин и допълва, че са оставали за малко на открито и са успели да видят парапланерите, но те тях – не.

"Нямахме компас, само по слънцето се ориентирахме и само в далечината някое село или град", уточнява Веселин.

Той разказва още, че момчетата са се разведрявали с шеги, че сега ги търсят и ще станат звезди, но то пък станало истина.

Момчетата са имали доста голяма надеждата, че ще ги намерят.

"Съжалявам, че предизвикахме толкова главоболия. Урокът, който научих, е да не тръгвам толкова надалече. До центъра и така", посочва Веселин.

От тримата той е пострадал най-сериозно.

"Имам 3 прободни рани на ръката, инфектирани са, но ми казаха, че не е за оперативна намеса и ще се оправя", посочва момчето.

Най-четени