Издигнаха 10-метров кръст до Кърджали 12.01 | 16:58

Местни ентусиасти искат да построят и параклис до лятото

От iNews.bg

Кръст с височина 10 метра беше издигнат днес край язовир "Кърджали" на възвишението над село Главатарци. Идеята е на местен инициативен комитет. Зародила се е преди 2 години и през това време са били преодолени всички административни формалности. Местните собственици на хотели и къщи за гости са събрали необходимите средства за изработването на християнския символ. Дарения ще продължават да се събират, защото идеята не приключва само с издигането на кръста. До него ще бъде изграден и параклис. Името на светеца, което ще носи обаче засега не е ясно, казва Георги Башков от инициативния комитет пред БГНЕС.

Предстои чрез енорийския свещеник Николай да се изготви декларация до Пловдивската митрополия с искане на одобрение за изграждането на параклиса. Земята е от горския фонд, притежава всички необходими документи за безсрочно ползване и те са на името на Георги Башков. Идеята на инициаторите е на този терен да се оформи християнски център и бързат със строителството на параклиса. Целта им е най-късно през юни комплексът да бъде осветен.

"Бих предложил навсякъде да има кръстове. Ако е възможно… Тези хора, дарителите, аз съм ги уговарял преди години да се заселят в Главатарци и ето го сега, животът кипи, малки и големи хотели, къщи за гости, вили", каза през сълзи най-известният обущар в Кърджали. "Радостно е, че жителите на село Главатарци се събраха в единомислие, в мир, в разбирателство и изградиха това кръстно знамение, този духовен страж, който да бди, когато хората работят, почиват или са у дома. Нека Бог да ги обдари с най-полезното за тях, за техните близки и домове, за семействата им. С чистия животворящ кръст да бъдат предпазвани от хитростите на Сатаната, от замислите му", благослови начинанието отец Николай.

Водещи

Най-четени