Издигнаха паметник на Тодор Александров в Благоевград 23.10 | 20:51

Предстои изграждане и на национален музей

От Ивелина Георгиева

По повод 120-годишнината от създаването на ВМРО в Благоевград бе открит паметник на Тодор Александров.

Монументът е разположен на централната благоевградска улица, която носи името на легендарния водач на ВМРО Тодор Александров.

Със събитието в Благоевград се поставя началото на националните чествания на годишнината.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов определи Тодор Александров като голям българин и велик човек, който е чест не само за организацията, а за всички българи.

Той добави, че историята и фактите са доказали, че ВМРО е организация, която се е борила и е продължила българската национална революция.

Както самите основатели на организация казват в своите спомени, те имаха подръка устава на Васил Левски, записките на Захари Стоянов и "Под игото" на Вазов, каза Каракачанов, цитиран от БТА.

Проф. Божидар Димитров напомни, че когато е основана ВМРО от Гоце Делчев и неговите другари, се нарича Български Македоно-Одрински революционни комитети.

По думите му тази организация е извършила много за обединението на българите, изпаднали в униние, след като Берлинският конгрес остави милиони българи от Черно море до албанските планини в границите на Османската империя.

Кметът на община Благоевград Атанас Камбитов съобщи, че предстои изграждането на мемориален комплекс с бюстовете на всички революционни дейци от района край пътеката, която води край 33-метровия православен кръст, съграден това лято над Благоевград.

Той заяви още, че предстои изграждането на национален музей на Македоно-Одринското освободително движение.

Водещи

Най-четени