Издирват мъж, затрупан от лавина 06.01 | 13:15

Инцидентът станал близо до Рилските езера

От iNews.bg

Въпреки изричното предупреждение на властите да избягваме планините в края на настоящата седмица, изглежда не всички се вслушват в това. В момента от Планинската спасителна служба издирват мъж, който бил затрупан от лавина в района на Седемте рилски езера.

На мястото на инцидента веднага пристигнали спасителни екипи. Неприятната метеорологична обстановка обаче допълнително усложнява търсенето. Около 40 човека със специално обучени кучета участват в акцията по спасяването, каза директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) Радко Марков за "Фокус". Той посочи, че сигналът е подаден от брата на затрупания турист в 11:55 часа.

"В спасителната акция участват около 30-40 човека. В района имаше и планински спасители, и туристи, които помагат при спасяването. Изпратили сме и две кучета, които също ще се включат в издирването. Метеорологичните условия са много лоши, има мъгла, духа вятър, вали сняг", обясни директорът на ПСС.

Шансовете на затрупания мъж да оцелее обаче намаляват. В подобни ситуации няма никакво значение колко добре е подготвен туристът.

"Мобилните телефони в подобни случаи не ни помагат. Има специални лавинни уреди, които се използват от планинарите в такава ситуация, но той не е имал такъв", отбеляза Радко Марков.

Водещи

Най-четени