Иззеха над 40 хил. фалшиви маркови стоки по морето 03.07 | 12:33

Иззетите фалшиви дрехи, очила и други стоки са се оказали опасни за човешкото здраве

От Георги Георгиев

При мащабна полицейска операция антимафиоти от различни служби иззеха над 40 хиляди артикула, носещи имената на 25 световноизвестни марки, съобщава пресцентърът на МВР. Нанесените материални щети на правоносителите са за над 19 млн. лева.

Операцията е проведена на територията на Бургас, Варна, Приморско, Обзор, Слънчев бряг и Златни пясъци. Нелегалната дейност е осъществявана от години, като фирмите са изградили мрежи за търговия и разпространение на фалшивите стоки, предимно внос от Китай и Турция.

Потребителите, най-вече чуждестранни граждани, са въвеждани в заблуждение относно произхода и качеството на стоките. Облеклата са произведени с особено опасни за здравето на потребителите азотни бои, които са забранени за употреба с европейска директива.

Иззетите фалшиви слънчеви очила пък нямали необходимите защитни качества, което може да доведе до необратими увреждания на очите, съобщават от вътрешното министерство.

Срещу собствениците на фирмите са образувани досъдебни производства за извършени престъпления срещу интелектуалната и индустриалната собственост, за които се предвижда затвор до 5 години.

Водещи

Най-четени