Изключиха БТТП от Тристранния съвет за сътрудничество 15.12 | 16:20

Приеха нови изисквания за представителност на организациите

От Филипа Тодева

Българската търговско-промишлена палата (БТТП) ще бъде изключена от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Това се случи с приемането на промените в Кодекса за труда. Предвиждат се нови критерии за национална представителност на браншовите организации, предаде БТА.

На първо място, една организация трябва да обединява браншови или отраслови структури и предприятия, в които са наети не по-малко от 100 хиляди осигурени по трудов договор лица. Тя не може извършва дейности, изрично възложени само на нея със закон или с нормативен акт. Друг критерий е да има местни структури в повече от една четвърт от общините в страната и национален ръководен орган.

Работодателската организация трябва да има статут на юридическо лице най-малко три години преди подаване на искането за признаване на представителност. Промените предвиждат още предприятия, които осигуряват трудова заетост да се регистрират в Агенцията по заетостта. Фирма, която осигурява временна работа без регистрация, ще бъде глобявана с 5 хил. лв. При повторно нарушение, санкцията ще бъде до 10 000 лв. 

 

Водещи

Най-четени