Изложба „Дай на български“ откриват в Народното събрание 17.05 | 12:59

Сравнение между кирилица и „маймуница“ ще прави ВМРО по повод 24 май

От iNews.bg

Утре, веднага след края на редовното пленарно заседание в кулоарите на Народното събрание ще бъде представена изложбата "Дай на български". Инициативата е на ВМРО. В северния коридор на парламента ще бъдат изложени 24 пана, които ще представляват двойни експозиции с идентични текстове на кирилица и на т.нар. "маймуница". Идеята е да се покаже, че дори чисто графично и естетически кирилицата е много по-издържана.

Събитието е свързано с борбата на ВМРО да се говори и пише на чист български език навсякъде, включително в електронните съобщения и социалните мрежи. Изложбата е свързана с Деня на просветата и културата - 24 май, и подготвяния от Патриотите Закон за българския език, който съвсем скоро ще бъде внесен в парламента. Събитието ще бъде съпътствано и с Петиция на Асоциация за социална отговорност и развитие чрез иновации, отново подкрепена от ВМРО. Тя е адресирана до Европейския парламент.

Искането на Асоциацията и ВМРО към ЕП е за утвърждаване на кирилицата като част от общоевропейското културно-историческо наследство, както и въвеждане на задължението към производителите на дигитални и електронни устройства, предназначени за общоевропейския пазар, да ги пригодят за използване на кирилица като равноправен език.

Водещи

Най-четени