Изложба за Деня на будителите замина за Будапеща, вместо за Брюксел 27.10 | 19:01

Български евродепутати искали да покажат в ЕП фотоси на ръкописи от 18 и 19 век

От Любомир Тасев

Изложба, посветена на Деня на народните будители, замина за Будапеща, вместо за Брюксел, съобщиха сътрудниците на евродепутата Илияна Йотова.

Българските евродепутати от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите организират тази вечер в Европейския парламент честване на Деня на будителите в навечерието на празника. В програмата беше включено представяне на изложба, посветена на Паисий Хилендарски и историята на българското Възраждане.

„Многобройната аудитория можеше да види уникални фотоси на български ръкописи от 18 и 19 век, предоставени от ръководството на Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

За съжаление тази добра идея до голяма степен е осуетена по вина на Летище София, от където "изпратиха" изложбата вместо в Брюксел, в Будапеща. Никаква помощ и съдействие не ни бе оказана нито от ръководството на летището, нито от представителите на „България еър“ в Брюксел. Всякакви опити да се свържем с изпълнителния директор на Летище София се оказаха невъзможни,“ се казва в съобщение, разпространено до медиите.

Сигналът за изгубената изложба е препратен от Летище София към авиокомпания „България еър,” съобщиха от пресцентъра на летището. Оттам обясниха, че пратката не била администрирана като ВИП-багаж, за който процедурата е друга. От пресцентъра на аеропорта обясниха, че сега авиокомпанията трябва да отговори какви действия ще бъдат предприети.

Изложбата на евродепутатите е изпратена като обикновен багаж и е качена от персонала на Летище София на друг полет, а не на самолет на „България еър”. Това обясни пред Агенция “Фокус” Веселин Боянов, мениджър „Връзки с обществеността” на „България еър”.

„Имаме договор за обслужване с летището. Поемането на багажа от чек-ина, до качването му на самолета, се извършва от летището. Ние дори не влизаме там. Багажът е качен на друг самолет, който въобще не е на нашата компания, тъй като до Будапеща ние не летим с наши самолети”, каза Веселин Боянов.

Водещи

Най-четени