Измина седмица с духовни послания и призиви за европейски ценности 12.05 | 18:00

Обзор на събитията през изтеклите седем дни

От iNews

Седмица, наситена с духовни послания, чествания и призиви за отстояване на европейските ценности, седмица на човешки изпитания и недоволства, но и на политически раздори.

Милиони хора по света чуха послание за мир, което отправи папа Франциск от символичното място в София с четири храма от различни вероизповедания – православен и католически храм, синагога и джамия.

Апостолическото посещение на папа Франциск развълнува България и българската католическа общност, а град Раковски стана символ на вярата на децата, приели първо причастие от светия отец.

Премиерът Бойко Борисов призова да не се опорочава отправеното послание от папа Франциск България да подаде ръка на мигрантите и определи посещението на папата у нас като изключително важен знак за страната ни.

България почете Деня на храбростта и празника на българската армия с традиционния военен парад, преминал с марша на войниците от сухопътните войски, на механизираната техника и полета на военната авиация.

Силни градушки паднаха в Плевенско и Силистренско и унищожиха реколтата на хората.

Над 7 хил. деца останаха без място в детските градини и ясли в София.

Проектът за Национална стратегия за детето извади майки и бащи на национален протест. Социалният министър Бисер Петков нарече "фалшиви новини" твърденията, че стратегията предвижда отнемане на деца от родителите им и определи протестите като неоснователни.

Хора с увреждания протестираха пред социалното министерство срещу Закона за личната помощ и новата индивидуална оценка на потребностите. Педиатричната болница в София отново на протест. Медиците дори заплашиха с колективни оставки и спиране на плановия прием, ако исканията им за безлимитно лечение на децата не бъдат изпълнени.

Болницата в Ямбол получи 27 млн. лева от правителството за новата 10-етажна болница в града, която стои недостроена от 79-а година. Кабинетът гласува още 20 млн. за нови 100 училищни автобуси в цялата страна.

Раздадените пари от кабинета обаче срещна недоволството на БСП и президента, които обвиниха Борисов, че си прави предизборна кампания с държавни пари. Задочният спор прерасна в упреци дали президентът е равно отдалечен от политическите партии.

И на фона на напрежението между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 започна новата пленарна сесия на Народното събрание – тържествено, на ръба на кворума, без БСП и ДПС. Още в първия ден депутатите гласуваха на първо четене неизбежната самоотбрана при защита на имущество и здраве да не се  наказва от закона.

Трафик на хора чрез фиктивни бракове разкриха българските служби.

БНР започна кампания "Избери живота" на фона на стряскащата статистика за нарастващ брой деца до 17 г, които извършват престъпления под въздействие на наркотици.

Легендарният тенор Хосе Карерас си каза "сбогом" с българската публика.

Виолета Ашикова, БНР

Водещи

Най-четени