Изминаха 6 години от трагедията във влака София-Кардам 28.02 | 10:52

Зловещата нощ през 2008 погуби 9 души

От Теодора Кокаланова

На днешния ден се навършват шест години от зловещата нощ на 28 февруари 2008 година, когато в огнената стихия във влака София-Кардам, загинаха девет души, от които петима добруджанци.

Всяка година на този ден Добрич почита паметта на своите съграждани, които не можаха да стигнат до домовете си. Кметът на града Детелина Николова призовава всички жители на Добрич и не само да бъдат съпричастни, като запалят свещ в памет на нелепо загиналите добричлии Валерия Желева, Антоанета Тодорова, Даниел Вичев и Калчо Стефанов.

Трагедията, която разтърси страната ни никога няма да бъде забравена. При нелепия инцидент в пожара изгарят девет пътници. Огнената стихия погубва и живота на директора на Националния археологически институт Рашо Рашев. Обгорелите до неузнаваемост тела на деветте жертви са идентифицирани няколко дни по-късно.

Разследващите органи започват проверка по няколко основни версии за възникването на пожара, между които: терористичен акт, пожар предизвикан от шумна компания, техническа неизправност в електрическата инсталация и недостатъчно премерени действия на персонала.

Съдът признава за виновни и осъжда на затвор двама железничари - "за немарливо изпълнение на служебните им задължения и неосигуряване на безопасни условия на пътуващите във влака, което е довело до смърт на повече от един човек". Тези присъди са намалени на втора инстанция, а през септември 2011 г. са отменени от Върховния касационен съд, който връща делото за преразглеждане на втора инстанция. Според ВКС съдът във Велико Търново той е допуснал грешка като е оправдал присъдите. 

Панихида в памет на жертвите във влака София-Кардам ще бъде отслужена в добричкия храм "Свети Георги" от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. На опелото са поканени и близките  на жертвите, предаде "24 часа". 

Водещи

Най-четени