Изненада! Властите ще получават по-малки заплати 21.05 | 13:23

Между 141 и 282 лв. по-маклко ще вземат вече депутати, министри, премиерът и президентът

От iNews.bg

Депутатските заплати ще бъдат намалени в края на този месец. Не става обаче въпрос за трайно орязване на месечните възнаграждения на народните представители, а за еднократно, което ще важи 3 месеца. Освен това през следващото тримесечие парите им отново бъдат преразгледани и не е изключено да бъдат увеличени. Но е възможно и обратното. И така посред лято народните избранници може да получат още по-ниски възнаграждения.

Сега депутатските заплати ще трябва да бъдат намалени с около 4%, съобщава бТВ. Причината обаче не е в малкото време, което напоследък прекарват в пленарната зала, а данните на статистиката, според които средната заплата, от която зависят фишовете на народните представители, намалява. Така през следващото тримесесечие депутатите ще получат със 141 лв. по-малко.

Което обаче не означава, че ще получават малко пари. Напритив, заплатите има остават в пъти по-високи от средните за страната, дори и за София, където хората получават най-много пари. Чистото им възнаграждение е 3069 лв. без надбавките за прослужено време или участие в комисии.

Заплатите на министрите, премиера и президента също зависят от средната заплата за страната. Възнаграждението на държания глава ще бъде 6138 лева, на премиера над – 4700 лв., а на министрите - малко под 4000 лв. При тях също ще има намаление и в парично изражение то ще е по-голямо от това при депуттите, тъй като и зазплатите на тези длъжности са по-високи. Президентът ще започне да взема с 282 лв. по-малко. Министър-председателят – с 218 лв. Месечните възнаграждения на министрите пък ще намалеят с по 183 лв.

Водещи

Най-четени