Изненада! Няма уран в чешмите в Хасково 21.04 | 18:11

Във Велинград радиоактивното вещество е 2-3 пъти над нормата, но хората могат да използват водата за къпане и миене

От iNews.bg

Изненадващо развитие на ситуацията с радиоактивната вода в Хасково. Оказа се, че при последните проби от самите тръби на местното ВиК не е открито съдържание на уран. "Няма несъответствие по химичен показател естествен уран във водата от централното водоснабдяване на град Хасково при краен потребител. Това показват предварителните резултати от пробите, които бяха анализирани в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита", съобщиха от Министерството на здравеопазването.

В същото време обаче от ведомството потвърдиха, че завишено съдържание на радиоактивния елемент има във водата във Велинград. Именно поради тази причина е било разпоредено към чешмите на хората в града и околните села, захранващи се от местното ВиК, да бъде прекратено подаването от източниците, в които е засечен уран. От здравното министерство допълват, че според данните на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик във водата във Велинград, при допустима норма 0.03 милиграма на литър, е засечено наличие на радиоактивния елемент от 0.041 до 0.078 милиграма на литър. Днес водоподаването в засегнатите квартали на града е било реорганизирано и те вече получават вода от други източници.

В околните населени места - селата Света Петка, Пашово, Грашево и махала "Мечо Корито", поради липса на алтернативни източници, водоподаването не е прекратено, но са въведени ограничения за ползването на питейната вода. В същото време продължава извършването на анализи за проследяване на показателите при крайните потребители.

От Министерството на здравеопазването препоръчват до приключване на проучването и отчитането на всички наблюдавани показатели водата от централното водоснабдяване в засегнатите населени места да не се използва за пиене и готвене. От ведомството обявяват още, че засега водата може да се използва за къпане и миене.

Водещи

Най-четени