Изненада! Октомври е счупил рекорда за най-топъл месец в последните 130 години 28.11 | 16:19

Дебела снежна покривка ще има около 4-5 декември, прогнозира синоптикът Симеон Матев

От Цанка Донкова

Есенните месеци по-принцип се считат за студени. Дъжд, мъгла и студ! Е, тази година прави изключение. Оказва се, че не само времето е било по-топло, но е и счупило няколко рекорда.

"Октомври е най-топлият месец в глобален мащаб. Температурите на планетата се мерят от 130 години насам и този месец те са поставили рекорд. Това е 13-ият месец, в който са регистрирани рекорди". Това обяви синоптикът Симеон Матев в ефира на TV7.

Той обясни, че най-топло е било в Австралия, където в момента е пролет. У нас обаче температурите са били около нормата. Причината за това се оказва студен фронт, който е дошъл от Сибир.

По думите му обаче няма спор, че има глобално затопляне, което е опасно.

Но освен октомври, и ноември ще ни изпрати с по-топло време, прогнозира специалистът.

"В събота и неделя ще е облачно, но приятно. От неделя обаче ни очаква по-продължително влошаване на времето, което ще продължи 5-6 дни. Най-тревожно ще е времето в понеделник. От североизток ще дойде студен въздух с температури от минус 5-6 градуси. От юг пък напират топли въздушни маси и срещата им ще е точно над България като границата ще е около Стара планина. Това ще доведе до обилни валежи. В понеделник и вторник в южна и източна България ще паднат количества над 50 л/ кв. м. за денонощие. Не може да се каже дали ще има наводнения, но тези количества са опасни като суми. Може да има преливане на реки.

По думите му това ще доведе до валежи, които по-късно ще преминат в сняг. "В Северна България може да се образуват поледици", уточни Матев. Причината за това е, че от североизток като идва студения въздух, а във височина остава все още под влияние на топлия средиземноморски въздух. Това ще доведе до валежи от дъжд, но падайки на земята той ще замръзне и ще образува поледици.

Към сряда в по-голяма част от страната ще вали сняг. Ще има три дни сняг, но той няма да е дебел. Това се очаква по-нататък в месеца. Любителите на зимните спортове ще се радват на снежна покривка до около 20 см около 4-5 декември. Тогава ще са първите по-сериозни снеговалежи.

"Това обаче е предварителна прогноза, която може да се промени", допълни синоптикът.

Той препоръча хората да следят прогнозата, особено ако им се налага да пътуват. "Само с няколко сантиметра да се премести циклонът и времето може съвсем да се промени", обясни Матев.

Водещи