Изненада ли е оставката на кабинета? За читателите на iNews – не 20.02 | 14:23

Повечето от вас прогнозираха, че протестите ще доведат до оттеглянето на Борисов

От Диана Цветкова

Протестите, които започнаха като недоволство от високите януарски сметки за ток и прераснаха в бунт срещу системата, доведоха до оставка на кабинета.

Днешната новина на деня се оказа очаквана за читателите на iNews. Поне това са отговорили най-много хора в анкетата на сайта ни с въпрос "До какво ще доведат протестите срещу високите сметки за ток?".

27,6% от гласувалите прогнозираха, че недоволството ще доведе до оставка на кабинета, предсрочни избори и смяна на властта.

Втори по брой са скептиците, които предвиждаха, че протестите ще са "Глас в пустиня". 21,4 на сто от читателите ни бяха на мнение, че "ще повикаме, ще повикаме, пък ще ни мине". И очевидно не са познали.

Други 21% заявиха, че ДКЕВР ще се принуди да намали цените. Дали това ще се случи предстои да видим, но вчера премиерът Борисов заяви, че е възможно токът да поевтинее с 8% от март, стига регулаторът да се съгласи.

17,9 на сто прогнозираха, че протестите ще прераснат в бунтове и ще има сериозни сблъсъци с полицията, а едва 12,6% бяха на мнение, че кабинетът ще довърши мандата си, макар и с цената на още министерски оставки.

В предходната анкета на iNews въпросът отново беше свързан със сметките за ток. Тогава попитахме как може да бъде решен проблемът, а читателите бяха категорични в отговора си.

За близо половината (48%) от гласуваните решението е в повишаването на стандарта на живот. Логично с по-големи заплати, сметките няма да са такъв проблем.

Други 25 на сто отговориха в унисон с исканията на протестиращите – "Национализация! Всичко да стане държавно. Обратно в соца" бе предпочетеният от една четвърт от гласувалите 5289 души отговор.

За други 18,9% решението се крие в налагането на строг контрол от страна на държавата върху ЕРП-тата и конкретно следене дали не надписват сметки.

За едва 3,7% решението е в подобряването на качеството на услугата като се оправи мрежата, а за 4,3 на сто проблемът с високите сметки няма как да се разреши.

Водещи

Най-четени