Изненада с цената на мед 02.09 | 17:19

Но извън природата се оказва, че има доста други фактори, които нанасят много по-големи щети и са на път да доведат до разорение сектора.

От iNews.bg

Изненада с цената на мед. 
Благодарение на огромното биоразнообразие в България нашият мед е с много високи показатели, както по отношение на вкусовите качества, така и от здравословна гледна точка. 
Буквално ходим върху злато…, но ходим голи и боси.

Това заяви в интервю за БГНЕС производителят на пчелен мед от село Старосел Йордан Рядков.

Според него проблемите са комплексни и в много направления. В момента не само пчеларите, но и всички останали земеделски стопани страдат от сушата и високите температури, които през последните години ни донесоха климатичните промени.

Но извън природата се оказва, че има доста други фактори, които нанасят много по-големи щети и са на път да доведат до разорение сектора.

На първо място Рядков поставя нелоялната конкуренция, което на свой ред води до това, че много от пчеларите не могат да продадат продукцията: "Причината е, че нашите производители спазват всички правила на Европейския съюз, а в същото време страдат от вноса на продукти от трети страни, които влизат на дъмпингови цени. Тези продукти са класифицирани като мед, но в действителност на отговарят на това качество, макар и според някои да не са вредни за здравето на потребителите. За съжаление, тези продукти се продават в търговските вериги".

Себестойността на суровината, от която родните производители правят мед, е само 6-7 лева, докато крайната цена на вносните продукти е 8-10 лева. "При такава цена, ние няма как да оцелеем", категоричен е Рядков.

Водещи

Най-четени