Изненади може да има под 4-процентната бариера, според социолози 09.06 | 17:49

Интрига има и при първите четири места при вота за Народно събрание. Това посочиха социолозите Първан Симеонов от „Галъп” и Евелина Славкова от „Тренд”

От iNews

Изненади може да има под 4-процентната бариера, която трябва да прескочат партиите, за да влязат в Народното събрание. Интрига има и при първите четири места при вота за Народно събрание. Това посочиха социолозите Първан Симеонов от "Галъп” и Евелина Славкова от "Тренд”.

Те споделиха и имали ли са затруднения с гласуването днес. Славкова призна, че е гласувала рано сутринта с отварянето на секциите. Тя допълни, че е била почти сама. Първан Симеонов призна, че е гласувал на машина, но подчерта, че хартията, на която излизат разписките от вота, е дебела, така че да е трудно да е сгънеш, но за сметка на това се вижда номера на партията, която сме избрали. "Определено трябва да се даде малко повече пространство на машините и да се заградят с параван”, смята той.

Избирателната активност към 15 ч. според данните на "Галъп” е била около 20%. Сходна е била тя и на евроизборите през 2019 г. "Това не е точно мерило, защото сега изборите са 2 в 1, а тогава бяха самостоятелни”, обясни Симеонов. Според социолога е възможно паралелното преброяване да има разминаване с exit poll-а, защото може да има скрит вот. "Хората да казват, че гласуват за традиционна партия, а гласуват за по-радикална”, обясни той.

"Очаква ни горещо политическо лято. Дано не се стигне до други избори”, коментира Евелина Славкова.