Изплатиха повече средства на пчеларите 19.10 | 18:30

Общо 1187 договора са подписани по Национална програма пчеларство

От Елена Кирилова

Общо 1187 договора са подписани през тази финансова година по Националната програма по пчеларство, съобщава агенция "Фокус”.

Договорите са на стойност 6 763 246 лева, разкри началникът на отдел "Месо и пчеларство” Кирилка Янина. По думите й на 15 октомври е приключила финансовата година. Тогава са приключили и всички плащания по програмата за 2012 г.

Изплатени са сумите по 1073 заявления за плащане, благодарение на което пчеларите са получили 5 367 783 лв. До момента е постигната около 82% усвояемост на бюджета за тази година, което е и най-високият реализиран досега по програмата. Освен това е и най-големият изплатен финансов ресурс за целия период от прилагането й от 2008 г. насам.  

От Държавен фонд "Земеделие” са отчели висока ефективност при обработката на заявления за подпомагане и тези за плащане по програмата.

Високите резултати са постигнати чрез повишаване на автоматизацията на използвания модул в интегрираната система за администриране и контрол, чрез децентрализацията на работата и намаляването на броя на изискваните документи.

Настъпилите затруднения при обработката на документите в областните структури са настъпили поради големия брой заявления за плащане, подадени в последния момент.

Водещи

Най-четени