Изплащат по 325 лв. на пострадалите при земетресението в Перник 31.05 | 08:20

Премиерът разпореди на социалния министър "да посети пострадалите с парите в брой"

От Кремена Бедерева

От днес - 31 май, започва изплащането на помощите от по 325 лева на пострадалите при земетресението на 22 май в Перник. Помощите ще бъдат раздадени, след като правителството реши да отпусне средствата.

Бойко Борисов пък разпореди на социалния министър Тотю Младенов "да посети пострадалите в Перник с парите в брой". Затова в Перник днес отива Младенов, заедно с изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов.

Помощите ще се изплащат въз основа на подадени молби от живеещите в общините Перник, Радомир и София-град. Молбите могат да бъдат подавани в едномесечен срок след труса.

Досега са подадени около 1600 молби, но се очаква да станат 2 000. Очаква се общата сума да достигне до 900 000 лева.

Освен това, в града ще се проведе и заседание на Областния кризисен щаб, в което участие ще вземе президентът Росен Плевнелиев. След края на заседанието държавният глава ще направи оглед на обществени и жилищни сгради, пострадали най-сериозно от трусовете.

Кметът на Перник Росица Янакиева съобщи, че днес ще има курбан за здраве пред централния храм "Св. Иван Рилски". Ще бъде отслужена и вечерна литургия за живота и здравето на децата.

До 8 юни пък учениците в Перник няма да ходят на училище. Заповедта за спиране на учебните занаятия е издадена от министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Тя е факт след разпореждане на премиера Бойко Борисов по искане на Росица Янакиева – кмет Перник.

Водещи

Най-четени