Изпратиха 22-рия контингент войници за Афганистан 05.01 | 14:41

Бойната задача на контингента е охрана на външната граница на летище "Кабул"

От Андриян Георгиев

С тържествен ритуал в Пловдив беше изпратен 22-рия контингент от Българската армия за участие в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Кабул, Афганистан.

За здраве на всички военнослужещи и успешна мисия бе отслужен водосвет от Пловдивския митрополит Николай.

В приветствието си началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов благодари на военнослужещите от контингента за труда и усърдието, с което "преодоляхте редица трудности и препятствия, но спечелихте сертификата за готовност за тази мисия". Вие сте отлично подготвени, но трябва да имате сплотен колектив и устойчива дисциплина, за да изпълните своята мисия и да се  върнете живи и здрави при семействата си, каза още генералът, като им пожела разум и мотивация за изпълнение на мисията.

Ген. Симеонов връчи сертификата за готовност на националния командир полк. Кирил Георгиев.

"Трогнати сме от топлите думи и на тях ние ще отговорим със съвестни действия по изпълнение на мисията", каза в отговор полк. Георгиев. 

Бойната задача на контингента е охрана на външната граница на летище "Кабул".

Времето на престоя на контингента е 6 месеца.

Ротата е в състав от около 170 военнослужещи, като 50 на сто от тях са участвали в повече от една мисия досега.

Командир е майор Божидар Бойков от 68-ма бригада "Специални сили" - Пловдив.

На церемонията присъстваха и командирът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев, командирът на 68-ма бригада "Специални сили" бригаден генерал Пламен Лилов, близки на военнослужещите и др. 

С решение на Министерството на отбраната (МО) за първи път ритуал по изпращането на военен контингент за участие в мисия зад граница се извърши извън границите на военно формирование. 

Водещи

Най-четени