Изпратиха дядо Кирил, митрополит Николай не отиде на опелото 11.07 | 12:35

Патриарх Неофит припомни четвъртвековния му период на архиерейско служение

От Филипа Тодева

Целият Св. синод пристигна за поклонението пред тленните останки на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, с изключение на Пловдивския митрополит Николай и Плевенския митрополит Игнатий.

Западноевропейският Симеон и Американският, Канадски и Австралийски митрополит Йосиф също отсъстваха, пише в. "24 часа".

Кончината на митрополит Кирил е огромна загуба не само за духовенството и вярващите от Варненска и Великопреславска епархия и за цялата Българска православна църква, но и за целия православен свят. Това каза в словото си българският патриарх Неофит при опелото на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

В словото си Негово Светейшество проследи житейския и духовен път на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и отбеляза, че за четвъртвековния период на архиерейско служение покойният митрополит се е "потрудил немалко на Христовата нива, оставайки верен разпоредник на тайните Божии и ревностен свидетел на Евангелската истина", предаде БТА.

С дейното участие на Варненския митрополит в поверената му епархия са възстановени пет манастира, новопостроени са два, въздигнати са около 60 нови храма и параклиса, възстановени са около 30, обновени са около 20.

"Във всяка духовна околия на Варненска и Великопреславска епархия има социална кухня, към всеки по-голям храм има неделно училище за деца, изнасят се беседи за възрастни, сформирани се християнски братства и младежки групи. В епархията има център за духовно обгрижване на наркозависими и за връщането им в обществото", посочи патриарх Неофит.

Той припомни, че с благословението на покойния митрополит от 1998 г. насам всеки септември във Варна се организира международният православен форум "Седмица на православната книга".

Водещи

Най-четени