Израелски медии: В България осуетиха терористичен акт срещу израелци 09.01 | 07:26

Терористите планирали да взривят автобус с израелци

От Андриян Георгиев

Българските служби за сигурност неотдавна осуетиха планирано терористично нападение срещу израелски туристи в София, съобщава израелският информационен сайт Arutz Sheva.

Открити били подозрителни куфари с експлозиви, които терористите планирали да взривят в автобус с израелци, пътуващи към зимен курорт в България, пише още сайтът.

Местните служби за сигурност разследват дали има връзка между осуетения атентат и европейска терористична група, ръководена от базираната в Ливан организация "Хизбула". Разследва се и възможна връзка с наближаващата годишнина от убийството през 2008 г. в Дамаск на един от лидерите на "Хизбула" Имад Мугние, добавя сайтът.

Израел се опасява, че терористи планират нападения срещу израелци в чужбина, за да отбележат четвъртата годишнина от убийството на Мугние, пише в. Jerusalem Post. Смята се, че "Хизбула" иска да отмъсти за убийството и през изминалите години са били осуетени няколко заговора, включително за бомбен атентат срещу израелското посолство в Азербайджан, посочва още вестникът. 

Водещи

Най-четени