Изследване за състава на кашкавала, продаван у нас: Какво показа 24.03 | 14:15
"Установихме, че при 7 от 10 марки водата е повече, отколкото трябва да е според БДС", каза Иванов. И добави, че в България има продукти, които са наречени „кашкавал“, но не се произвеждат по съответната технология
Изследване за състава на кашкавала, продаван у нас, показва, че млечният продукт не отговаря на изискванията. Проучването е разработено от вестник "Телеграф", а темата в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS коментираха журналистът от печатното издание Елена Иванова и д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.
"Установихме, че при 7 от 10 марки водата е повече, отколкото трябва да е според БДС", каза Иванов. И добави, че в България има продукти, които са наречени "кашкавал", но не се произвеждат по съответната технология.
Иванова пък посочи, че няма точна дефиниция от Министерството на земеделието и храните какво трябва да е сухото съдържание в кашкавала. Журналистът допълни, че цената на такива продукти не е по-ниска.
Само водното съдържание не е достатъчно, за да се докаже, че има нарушения при производството, подчерта д-р Иванов. Той допълни, че БАБХ и Министерството на земеделието и храните са абдикирали от този проблем, а пазарът е залят с вносни заготовки, етикетирани като кашкавал.
Продуктите, които не са произведени по технологиите за кашкавал, но пак са от мляко, не са опасни, но нямат нужните качества, каза журналистът. Д-р Иванов допълни, че е важно какви са другите съставки, тъй като съществува опцията да се сложат технологични добавки, които не е добре да се консумират. В кашкавала трябва да има млечно, подчерта експертът.
Водещи
-
„Виена Шьонбрун Оркестра“ с трети концерт в София
Австрийските музиканти пристигат с нов празничен репертоар и специална програма, вдъхновена от...
20.11 | 19:15
Най-четени
-
ГЕРБ предлага коледните добавки за пенсионерите, които са под прага на бедност, да бъдат 120 лв
. Това съобщи в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
20.11 | 10:45
-
Служители в администрациите протестират в цялата страна, настояват за ръст на заплатите с 20%
Ирина Ангелова допълва, че ниските доходи ги принуждават постоянно да се лишават и да търсят...
20.11 | 11:45
-
Рецепционисти вече получават до 3000 лева, а хотелските мениджъри – до 120 000 евро годишно
Особено внимание той отделя на нарастващите заплати в бранша, които според него стоят в...
20.11 | 12:45
-
Колко дълго издържат яйцата в хладилника?
По-специално експертът по храните Закари Картрайт обясни колко дълго всъщност издържат яйцата...
20.11 | 11:59