Изстрадали майки на деца с увреждания: Държавата нехае, ще гладуваме под прозореца на Борисов 14.09 | 18:14

Национално протестно шествие с инвалидни колички и черни балони изложи на показ ходенето по мъките на част от българското общество, чиито деца завинаги остават такива и се нуждаят от грижите и на държавата

От iNews.bg

Поредният трети и най-голям протест се състоя днес в столицата и някои големи градове на родителите на деца с увреждания срещу продължаващото безхаберие на държавата по техните проблеми. Изстрадалите майки на деца в инвалидни колички заплашиха директно властта, че ако до месец правителството и парламентът не инициират някакви конкретни действия, които да облекчат финансово живота на семействата и децата им, нуждаещи се от всекидневни грижи и средства за оцеляване, те ще предприемат отчаян ход – с масова гладна стачка под прозорците на министър-председателя Бойко Борисов пред Министерския съвет.

Символът на протеста бяха черните балони върху инвалидните колички.

Протестното шествие срещу липсата на адекватна грижа от страна на държавата за децата с увреждания започна от 11.00 часа. Капката на тъпрението на родителите преля след последното решение на кабинета да увеличи с 50 млн. лв. парите за социална интеграция на децата от 2017 г. Според родителите тези пари са крайно недостатъчни, защото не включват увредените им вече пораснали деца над 18-годишна възраст. За националния протест в столицата пристигнаха родители на деца с увреждания от цялата страна, включиха се и други съпричастни родители и граждани.

Шествието тръгна от градинката на Народното събрание с черни балони, окичени на инвалидните и детските колички. Родителите поискаха да бъдат чути от институциите, но отклониха поканите на БСП и ГЕРБ да влязат и да разговарят с депутатите в парламента. Родителите заявиха категорично, че няма да позволят да бъдат използвани за политическите цели на партиите.

1777454

Протестиращите поставиха срок на управляващите до месец да предприемат някакви действия. Ако държавата не вземе отношение към проблемите им, те ще предприемат гладна стачка пред сградата на Министерския съвет, предаде БНР.

"Казват, че ще интегрират децата ни. Той е на 18 години, учи в училище, ако няма придружител, няма как да бъде интегрирано обучението му?. Отпуснаха по 2-3 часа на личните асистенти и крайно мизерни заплати. Тазгодишната програма е в невероятен ущърб на децата с увреждания, които искат да учат.

За семействата, за децата... а за големите, а това, че след 18 години тези деца са си пак деца, какво се случва с тях?! Просто противопоставят родители срещу родители", коментира една от майките.

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и депутати от ГЕРБ излязоха пред парламента, за да разговарят с протестиращите. Скандиранията "Оставка" обаче не позволиха на представителите на властта да обяснят плановете за промяна в законодателството. Майките споделяха своето ежедневно ходене по мъките – без пари, работа, помощ и задълбочаването на проблемите на децата, когато а на децата

"Ще ви дадем едно дете с увреждане и с тези 930 лв., които ни се дават, бъдете майка, издържайте се, ходете на лекар, купувайте лекарства и живейте в "Надежда" на шестия етаж, без да имате рампа и достъп до каквато и да било достъпна и съпътстваща среда", обърна се към политиците разтревожена майка.

"Моят син е на 13 години и страда от аутизъм. За аутизма нещата в България са почти нищо и никъде, никъде не сме видели помощ от някого. Ние сме със 100-процентов ТЕЛК - психично увреждане, но реално като терапии и работа нямаме подкрепа отникъде. Семействата сами се спасяват поединично – чужбина, фондации, ходене по мъките, благотворителни концерти и в края на краищата - нещата са пак на същото място", заяви Кръстана Кълвачева, председател на сдружението на майки на деца с увреждания от Пазарджик.

Родители от Бургас подкрепиха националния протест на хората с увреждания. Те заявиха, че все още очакват обещаните им от социалното министерство 300 000 лв. по програмата "Личен асистент". Според Недялка Гъркова - майка на дете, болно от церебрална парализа, тези допълнителни пари още не са получени. С тях трябваше да се увеличи заплатеното време по програма "Личен асистент".

"Вие знаете, че бяха обещани едни пари в община Бургас по програмата и ми е интересно, след като тези 300 000 лв. ги няма, как 17 млн. лв. ще се намерят и ще се даде една заплата от 930 лв.?, попита Гъркова.

Милена Райкова, майка на третокласничка със синдрома на Даун, постави въпроса за повече обучени кадри, които да работят с децата с увреждания. "Парадоксът е, че аз в Бургас на лекар специалист не ходя за дъщеря си. Ако вземем да изчисляваме парите само за пътя, където обикаляме страната, за да ходим по специалисти, е нещо страшно", заяви тя.

Бащата на момиченце с увреждане – Михаил Попов, пък е против "разделението на грижите за деца и лица", когато навършат 18 години. "Ние не го приемаме. В момента дъщеря ми е на 12 години. Това значи, че след 6 години аз и жена ми трябва да си напуснем работата", обясни той.

Протестиращите родители настояват за приемане на Закон за личната помощ, електронен регистър и адекватни специалисти в комисиите по ТЕЛК са сред исканията на протестиращите.

Социалният министър изброи пред родителите някои от готвените законодателни промени.

"Реформата, която стартираме от сега, е с промени в Закона за семейните помощи за деца. За първи път наистина ще има разлика между това дали е над 90% степента на увреждане, под 50% или над 70%. Другите стъпки, които предприемаме, са да можем наистина да осигурим възможности за достъпна среда на хора с увреждания, съвместно с министър Москов да стартираме реформата в трудовата и медицинската експертиза. Целта на тази реформа не е да отнеме правата на хората, а наистина средствата, които се насочват, да бъдат реално насочени към нуждите на всеки един човек", посочи Русинова.

Министърът подчерта, че догодина ще има 50 млн. лв. повече средства за семействата на деца с увреждания.

"Ще се увеличат от следващата година помощите за семействата на деца с увреждания. 50 млн. лв. са необходими за целта. Помощта ще е диференцирана: за дете с най-тежки увреждания семейството ще разполага с 930 лв. месечно, за увреждане между 50 и 70% – 450 лв., а с под 50% увреждане - 350 лв. Средствата, както и досега, няма да зависят от доходите. Семействата сами ще решават как да изразходват парите. Дали да съвместяват по-добре грижата в семейна среда с възможността и те самите да бъдат лични асистенти на децата си или да наемат личен асистент. Целта на тези мерки не са да отменят протеста. Винаги трябва да подхождаме с разбиране към нуждите на хората с увреждания, увери Русинова.

Протестиращите обаче не са удовлетворени от предлаганите мерки за решаване на проблемите им. "Очевидно нашите искания се разминават драстично с тези на правителството. Или те не разбират всъщност ние какво искаме", заяви за БНР Ина Маринова, която е сред организаторите на шествието и председател на сдружение "Погледни ме". Тя посочи, че възрастните с увреждания са останали встрани от предложението на социалното министерство. Според Маринова е възможно решението да доведе до разделение между хората и е необходима кардинална реформа на целия сектор.

"Искаме изпълнение на Конвенцията на ООН за защита на правата на хората с увреждания, по която България е страна от 2012 г. Изобщо не става въпрос за някакви пари, става въпрос за реформа. Въпросът не опира само до пари. Ние ще държим на реформа и то, пак подчертавам, не за деца с увреждания, а за хора с увреждания. Всички деца в един момент стават възрастни, а след като станат възрастни, уверявам ви, проблемът става грандиозен. Родителите умират до децата си, без никаква подкрепа. Държавата тотално ги забравя, защото един възрастен инвалид остава на една мизерна пенсия. Ние нямаме права за пенсия и изпадаме на някакви социални пенсии", заяви Маринова.

Тя постави темата и за бюрокрацияна, която по думите й "няма да изчезне въпреки промените, тъй като документацията отново ще трябва да се обновява на 3 години". "Политиката продължава да бъде същата. Правата на хората с увреждания не са се променили", смята Маринова.

Водещи

Най-четени