Изтеглят от пазара паянтови детски масички 30.01 | 19:11

Краката на масата за игра не са достатъчно стабилни

От Деляна Петкова

Детска сгъваема масичка за игра беше забранена от Комисията за защита на потребителите (КЗП). Опасната стока е открита от инспектори на КЗП при проверка в магазин в София.

От институцията обосновават забраната с факта, че разстоянието между движещите се части, където се осъществява прибирането на крачетата на масичката към вътрешната страна на плота, е по-малко от 12 мм.

Това не отговаря на изискванията за безопасност. Освен това самите крачета не са достатъчно стабилни и съществува опасност от падане на плота. Това пък саздава предпоставка за нараняване на децата.

Масичката за игра е изработена от метал и пластмаса. Украсена е с цветни изображения на анимационни приказни герои - Снежанка, Мики Маус и други.

Екипът на контролния орган е изискал от дистрибутора документи за произход на масичката, допълват още от КЗП. Такива не са били представени, което е наложило взимане на проби. Лабораторните анализи са показали, че изделието не отговаря на изискванията за безопасност. На дистрибутора е издадена заповед за изтегляне от пазара.

Водещи

Най-четени