Изтича срокът за записване на децата в първи клас 15.06 | 08:24

Предимство ще имат децата с увреждания

От Филипа Тодева

Изтича крайният срок за записване на първокласниците за новата учебна година. Предимство ще имат децата с увреждания и тези, които живеят наблизо или чиито родители работят в района, предаде БНТ.

За да запишете детето си в първи клас е необходимо да представите оригинално удостоверение за завършена предучилищна група. В случай, че то не е посещавало подготвителна група или клас, родителите са длъжни да декларират това обстоятелство.

В случай, че сте изпуснали срока за подаване на документи, можете да внесете молба за записване в училищата, в които има свободни бройки за първи клас. Според Просветното министерство проблем с местата няма, но има повече кандидати за авторитетните учебни заведения. Само в София в първи клас тази есен ще тръгнат около 10 000 деца.

Започва и подаването на документи за записване в гимназиите. В София дипломираните седмокласници тази година са над 9 хиляди, а местата за прием след 7-ми клас са малко под 8 хиляди, сочат данните на Регионалният инспекторат по образованието.

За новата учебна година профилираните паралелки в гимназиите са 197 и в тях могат да бъдат приети 5 354 ученици. В професионалните паралелки местата са 2 545.   

Водещи

Най-четени