Изтощени, разделени, обезкуражени: Сирийците в България 12.01 | 15:27

След 5 години война очакванията им за бързо решаване на проблема са разбити

От Ангел Петров

iNews.bg препечатва част от материал, посветен на сирийците в България, спечелил финансиране след Лятното училище за разследващи репортажи на Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN). Текстът се публикува с предимство от Balkan Insight, англоезичното издание на BIRN.


Войната в Сирия разпали напрежение сред сирийската общност в България, една от най-големите в Източна Европа, давайки повод на някои от членовете й да потърсят закрила извън страната. След като протестите заливат Сирия през 2011 г., известното заведение за бързо хранене на Абу Камал в сърцето на София заприличва на фронтова линия на революцията. Клиентите му, предимно българи, минават под голямо зелено-бяло-черно знаме на опозицията, окачено над входа, а дюнерите се сервират в торбички, украсени с надпис "Свобода за Сирия!" от служители, чиито униформи носят същия девиз. По това време стотици протестиращи – между които и Абу Камал – излизат на улицата, за да подкрепят сънародниците си, а отговорът на България е да обяви сирийския посланик за "персона нон грата".

Пет години по-късно в заведението вече няма знаме и униформи. Отишла си е и мечтата на Абу Камал революцията на Сирия бързо и решително да измете десетилетия тирания. На въпрос на BIRN дали се планират нови протести, Абу Камал отговаря риторично: "Какво имаме вече да организираме? Можем само да си говорим, да си споделяме и да се ядосваме," казва той, седнал в често гъмжащия от хора офис един етаж над заведението му.

В продължение на няколко месеца Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN) проследи живота на голямото и многолико сирийско население в България, опитващо се да приеме войната в родината си и безпрецедентното бягство на съотечествениците си. В резултат пред нас изникна картината на една успешно интегрирана общност, разделена от протести и контрапротести, все по-изтощена от проточващия се конфликт, но положила и много усилия, за да помогне на бежанците, които се установяват в България. [Виж карето]

BIRN установи и че сирийската общност в България отпреди Арабската пролет, за която не съществува официална статистика, е наброявала хиляди, а според едно академично изследване може и да е достигнала 17 000 души. Което я превръща в най-голямата в Източна Европа.

Днес броят им вероятно е много по-голям, тъй като стотици и може би хиляди се присъединяват към потока на бежанците към Германия, Швеция и други богати държави според дузина авторитетни източници, с които BIRN се свърза.

 

Останалата част на материала четете тук

Водещи

Най-четени