Изтребителите от „Граф Игнатиево“ политат заедно с полски и италиански 25.10 | 17:47

Две седмици на авиобазата ще има съвместни тренировки на ВВС на трите държави

От iNews.bg

Изтребителите от "Граф Игнатиево" политат отново. От днес, 25 октомври, до 7 ноември в авиобаза Граф Игнатиево ще се проведе съвместна българо-полска летателна тренировка. На официалната церемония по откриването присъства командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. В своето приветствие той поздрави полските участници с успешното им пребазиране в България и подчерта голямото значение на учението за формированията от състава на българските Военновъздушни сили.

В съвместната тренировка участват три самолета МиГ-29 от състава на полските Военновъздушни сили, които вчера кацнаха в авиобаза Граф Игнатиево. От българска страна в летателната тренировка участват самолети МиГ-29 и наземни средства за противовъздушна отбрана от състава на Военновъздушните сили. Самолети EF-2000 "Typhoon” на италианските Военновъздушни сили ще се включат също в изпълнението на летателните задачи.

"Съвместните тренировъчни действия са особено важни за повишаване на учебно-бойната подготовка, а това е резултатът, който ние търсим, както и непрекъснато усъвършенстване в изпълнението на мисията Air Policing", каза командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков и увери, че от българска страна, като домакин, ще бъде осигурена най-добрата поддръжка за изпълнение на трениривъчните полети на полските, италианските и българските екипажи.

Това е третата поред тренировка с полските Военновъздушни сили. Началото на съвместната летателна дейност започна през есента на 2015 г. в авиобаза Граф Игнатиево. През юни 2016 г. български екипажи се пребазираха в авиобаза Малборк, Република Полша, за участие в многонационалното учение "Анаконда". Провеждането на съвместните тренировъчни мисии са в интерес на оперативната съвместимост между екипажите за участие в операции под егидата на НАТО.

Водещи

Най-четени