Изхвърлиха „съжителството“ от учебниците по история 16.03 | 20:47

Ролята на християнската вяра и манастирите за спасяването на българската народност влизат в новите програми на МОН

От iNews.bg

Скандалният термин "съжителство", който трябваше да се употребява в учебниците по история за времето на турското робство отпада. Причината е вълната от обществено недоволство, която се вдигна след обявяването на новите учебни програми преди няколко месеца. След като в цяла България хора и експерти се възпротивиха на употребата му в учебниците, той вече е премахнат. Това става чрез актуализация на учебните програми, стана ясно днес от думите на зам.-министъра на образованието Диян Стаматов по време на дискусия.

Той обясни, че по повод дебата около термините в учебните програми, "съжителство" и "робство" се говори в литературата, където се изучава романът "Под игото" на Иван Вазов. В програмата по история и цивилизации за периода XV – XVII век учените използват термини "османска политическа система" и "османска власт".

В програмата силно е застъпена историята на България. Тя заема 56.3% от материала, докато на световната се падат 43.7%. Досега съотношението беше 46.92% за българската история и 53.98% за световната.

Експерти от министерството изтъкнаха, че обновената програма предвижда учениците да получат знания за ролята на християнската религия за съхраняване на българската народност. Специално ще учат за ролята на българските манастири, за съхраняване на българския народ, както и за светци мъченици за християнската вяра.

"История славянобългарска" пък ще се изучава четири, а не три пъти в средното училище. Откъс от произведението е предвиден в програмата по история и цивилизации в 7, 8 и 10 клас, както и по литература в 9 клас.

Водещи

Най-четени