Изчерпахме бюджета по ОП "Регионално развитие" 02.12 | 09:40

Нови мерки по тази програма няма да бъдат обявявани

От Петър Чернев

Бюджетът на Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) е изчерпан, обясни министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова след Деветото заседание на комитета по наблюдение на оперативната програма. Това означава, че нови мерки по тази програма не могат да бъдат обявявани.

Към края на 2011 година договорените средства по ОПРР ще достигнат около 75 на сто, като 18% от бюджета (28% от стойността на сключените договори) вече са разплатени, съобщи Econ.bg.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще предложат от 2012 година да стартира нова схема - за зелена и достъпна градска среда. По нея ще могат да кандидатстват 36-те общини-центрове на агломерационни реали. По тази схема ще може да се кандидатства за финансиране на дейности, свързани с парковете, централните площади на градовете, улична мрежа, осветление на градовете, детски площадки, подлези и надлези.

Средствата ще дойдат от спестени предишни мерки, нанесени финансови корекции както и проекти, които ще се изпълняват през следващата година. Лиляна Павлова коментира, че разчетите на министерството са, че има спестени около 8 млн. лева от реализирани проекти, свързани с общинска инфраструктура, и 3-4 млн. лева от предложения, касаещи градската среда.

"Като съберем от всички схеми, от които ни е поостанал ресурс, ние вече ще имаме над 20 млн. лева стартов капитал", обясни министърът. В следващите месеци се очаква сумата да достигне 40 млн. лева, а до лятото на 2012 г. от МРРБ се надяват да удвоят парите.

Впоследствие финансовият ресурс евентуално ще може да бъде увеличен и още през 2013 г., смята още Павлова. Но тя допълни, че тези пари няма да са достатъчни - за да направим големи интергрирани проекти са необходими 160 млн. лева, които са непостижими като цел, бяха думите на министъра. 

По време на заседанието е взето решението да се прехвърли изграждането на междусистемната газова връзка със Сърбия от ОПРР към ОП "Конкурентоспособност". С това решение, което е било обсъдено на среща в Брюксел между българските министри Томислав Дончев, Ивайло Московски, Лиляна Павлова и Нона Караджова и еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан, ще бъдат преместени 48 млн. евро.

Въпреки това бюджетът за газопровода, който трябва да свърже Дупница и Ниш, ще остане в ОПРР. По-голямата част от пренасочените средства - 43 млн. лева, ще бъдат дадени за обновяване и подобряване на енергийната ефективност на училища, детски градини и университети.

Водещи

Най-четени