Икономист алармира! Опасност от ново поскъпване на храните у нас 03.09 | 11:45

По думите му доста от земеделските земи се използват за зелена енергия, например за производството на биогорива и поставянето на фотоволтаици.

От iNews.bg

Забелязва се известна тенденция към плавно увеличение в цените на храните в България. Страната ни е сериозен вносител на храни – ние внасяме около 80%, като изключим пшеницата и хляба. 50% от месото и 80% от плодовете и зеленчуците са вносни. Всички резки метеорологични явления по света ни засягат. Ние нямаме стабилна земеделска политика. Анализът направи пред НоваНюз икономистът Щерю Ножаров.

По думите му доста от земеделските земи се използват за зелена енергия, например за производството на биогорива и поставянето на фотоволтаици.

"През последните 2 години наблюдавахме изпреварващо увеличение. Цените на храните в българските супермаркети са същите като тези в гръцките например. Подобна е ситуацията, ако сравним цените и с Румъния. Ние преодоляхме този голям скок на цените. Инфлацията се забавя в България", смята обаче колегата му Румен Гълъбинов.

Водещи

Най-четени