Икономическият директор на печатницата: Не всичко е брак 12.05 | 17:00

Повечето бюлетини са годни, обяви Георги Иванов

От Кремена Бедерева

Само част от откритите вчера (11 май) в печатницата в Костинброд бюлетини са технологичен брак. Повечето са годни за употреба, твърдят източници на БНТ от прокуратурата.

Икономическият директор на фирмата Георги Иванов коментира пред националната телевиция, че организацията на работа в печатницата, не позволява да се произведат количества извън поръчката. Складът на печатницата и днес остана запечатан и със засилена охрана.

При огледа в печатницата наистина са намерени и бюлетини с видими дефекти - смачкани, с размазано мастило или само отрязъци. Тяхното количество обаче е много по-малко и са били разпилени из склада. В хода на досъдебното производство ще бъде направена експертиза.

Според икономическия директор на печатницата, всичко намерено в складовете е технологичен отпадък, или т.нар. макалатура.

"Когато се започва да се работи едно полиграфическо изделие, в зависимост от сложността на изработката му, винаги се залага определен процент, в случая 2% повече тираж, като се пусне машината излизат листа - по-бледи, лошо качество, недостатъчно покритие на мастило, тези неща по договор ние трябва да ги съхраняваме до прикрючване на изборите", каза Георги Иванов, икономически директор на печатница Мултипринт.

Работата е така организирана, че всяко действие се документира, обясни Иванов. По думите му няма как да се организира нергламентирано печатане на бюлетини.

"Печатницата ни е сертифицирана по ИСО и е въведен такъв ред, че за всеки печат - техническа поръчка, изписва се хартия въз основа на него от склада. Няма начин - и хартията на самите бюлетини е сертифицирана - проверена с грамаж, параметри за белота, непрозрачност. Когато се транспортират бюлетини за страната, всички са в кашони, един кашон има 10 кочана, по 10 броя или 500 - всеки палет - 70 кашона", каза още Иванов.

Още на 10-ти вечерта са разпитани ръководството на печатницата, както и хората, които са били на смяна. Оказали са пълно съдействие, твърдят от ръководството на печатницата.

Разпитите продължават. Във фирмата работят над 250 човека, не всички обаче са работили по изпълнението на обществената поръчка за изборите. Срещу името на никоя от партиите или коалииците, отпечатани на бюлетините, не е имало поставен знак.

Водещи

Най-четени