Илиан Василев: Новият кмет на София се казва Васил Терзиев, няма интрига 27.06 | 10:21

Васил е извънсистемен играч - който разбира от управление на активи, не е изкушен от пари - има ги достатъчно и в екип може да направи много за нашия град, счита той

От iNews.bg

Политическият анализатор, бивш посланик в Москва и журналист - Илиан Василев във Фейсбук:

Срещнах се с Васил Терзиев (на снимката), новият кмет на София - тук интрига няма и мога да кажа, че той ще бъде добър кмет и избирането му е сигурно. Работоспособен е, има гръбнак кален в много корпоративни битки. Най-вече защото излиза извън партийните рамки и е доказан успешен човек във всяко отношение. Ние не си даваме сметка, че изборът на публични длъжности не минава през уверенията на партиите, че "някой ще свърши работа", защото те гарантират със своята преценка, а през обективно измерими факти - какво е да увеличиш капитализацията на една компания до половин милиард лева? Просто е, да я управляваш ефективно и да накараш купувачите да повярват, че тя струва много.

Всъщност големият въпрос в София е дали тройната коалиция ще може да спечели абсолютното мнозинство за да прокарва реформи.

Искаше ми се да има предварителни избори, но партийните ръководства трудно отдават това свое право на избирателите.

Разбира се, ще го залеят с обичайната помия, като ГЕРБ ще активират "консервативните" и "антикомунистическите" теми за да го атакува. На фона на "антикомунизма", "консерватизма" и най-вече путинизма на ББ с най-големия геополитически проект на Путин това е гротеска - но в България гротеската върви.

Особено се забавлявам с компроматите с дядото и бащата. Добре е, все пак, че не са отишли при прадядото. Тъй като самият аз съм атакуван от етикетиране, да уверя господин Захариев - темата антикомунизъм днес трябва да се разглежда в плоскостта на трансформирани мрежи за влияние - като лъже ложата Ориент Слънце в която са двама президенти, главни прокурори, министри, те реализират свързаността с миналото. Именно задкулисието има полза от тези декларативни словосни битки, за да могат зад кадър да реализират реалната си власт.- Васил е просто човек от друго поколение. Иначе Москов и сие, които иначе пасуват за ГЕРБ и ДПС, ще громят новопокръстения в политика и тотално извън историческите рамките на темата комунизъм - антикомунизъм Васил, това е единственото поле на значимост.

Другата линия на атака ще бъде типичната за българина завист към успелия човек със сакралния въпрос - "как направи първия милион"? Подтекстът на тази атака е, че позицията на баща му и дядо му е дал първоначален тласък. Слава богу тук отговорът е лесен. Естествено някои няма да се примирят с очевадния отговор, но това няма особено значение.

Ще има много атаки и по линия на това, че е бил спонсор на ППДБ, че няма опит в политиката и прочие класики.

Има здрави позиции по МОЧА - чакаме областния управител.

Васил е извънсистемен играч - който разбира от управление на активи, не е изкушен от пари - има ги достатъчно и в екип може да направи много за нашия град.

От днес кампанията за местните избори е открита. ППДБ-Спаси София стартират много силно. Играта на ГЕРБ, ДПС и другите ще бъде не толкова за кметското място - там шанс нямат, а за това да не позволят мнозинство в общинския парламент.

Големият въпрос за мен остава - къде са кандидатите за кметове в другите градове?

Водещи