Илияна Йотова: Плевнелиев е гуруто на една медийна групировка и неин продукт 24.01 | 11:27

Меглена Кунева има един голям грях към българския народ, смята тя

От Кремена Бедерева

Илияна Йотова е родена на 24 октомври 1964 г. Завършила е българска и френска филология в СУ "Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Националното училище по администрация, Франция, и в Центъра по европейски науки, Страсбург. Била е репортер, редактор, водещ и шеф на дирекция "Новини и актуални предавания” в БНТ. Ръководител на пресцентъра на БСП от 1997 до 2005 г. Зам.-шеф на БСП - София, член на Националния съвет на партията. Евродепутат от 2007 г. Председател на българската делегация в Парламентарната асамблея на франкофонията.

В интервю за в. "Монитор" Йотова коментира мониторинговия доклад за България на ЕК, както и актуални политически събития в страната.

"България влезе в Европейския съюз под условие. И това условие е в мониторинга за сътрудничество и проверка, защото още тогава европейските институции прецениха, че има какво още да се прави по отношение на съдебната реформа, борбата с престъпността и корупцията", припомня Йотова.

По думите й колкото повече години минават от нашето членство, толкова повече неща откриваме около ситуацията, при която беше подписан договорът с България. "Всъщност г-жа Кунева има един голям грях към българския народ. В процеса на затварянето на главите и присъединяването към Европейския съюз тя направи всичко възможно българските граждани да бъдат колкото се може по-малко информирани. Не зная какви са били точно нейните основания, сега започнаха да гърмят мини под краката ни. Защото всички ние знаем емблематичния случай с реакторите в Козлодуй, но по-малко хора знаят, че тогава стойността, която е договаряна за отстраняването на реакторите, е по-малка и за много по-кратък период, отколкото Еврокомисията е договорила с други страни членки в подобни случаи. Така че не случайно тогава нарекоха г-жа Кунева Мадам Yes. Тя до голяма степен се е съобразявала единствено и само с изискванията на Европейската комисия. Струва ми се, че всеки на нейно място би могъл да намери по-точния баланс, от една страна, на изискванията и строгите критерии на европейските институции, и от друга - на българския интерес", смята Йотова.

Според нея механизмът имаше своето въздействие през първите години от нашето членство. Много от нещата, които там се предвиждаха, които бяха обект на наблюдение, свършиха работа. В някои от наблюдаваните области от години Европейската комисия няма претенции. Останаха съдебната реформа, корупцията и борбата с престъпността. Още през 2010 г. поставих въпроса пред Европейската комисия докога ще продължава този мониторинг. Защото тогава, когато един механизъм няма ясен хоризонт, това обезсърчава хората, които трябва да правят реформите, защото хората си мислят, че всеки път ЕК проявява нови и нови претенции.

Освен това точно тогава, в края на 2010 г., мониторингът беше използван от някои държави членки, за да ни спрат за Шенген. А знаем, че между единия механизъм и другия няма нищо общо. И затова мониторингът става много лесно оръжие в ръцете на някои евроскептици, които изначално бяха против нашето членство в Европейския съюз. Отговори ми самият г-н Барозу, който каза, че според него този механизъм все още трябва да продължи и че не можем да кажем за едно или друго отпаднало изискване на ЕК, че този механизъм се гледа в неговата цялост. И да има най-малката претенция, той ще продължи да действа като механизъм за наблюдение.

Аз смятам, че механизмът ще трябва да бъде ревизиран в следващия мандат на следващата Европейска комисия. Като заместник-председател на комисията Антимафия огромните масиви от информация, които получих от различни международни и европейски служби, говорят, че 3600 организирани престъпни групи действат в момента в света и Европа. 70% от тях са с международно участие. 120 млрд. евро годишно губи ЕС от корупция, около 2 млн. евро са дребните подкупи. Това говори, че в цяла Европа има същите проблеми, които се наблюдават и в България. Тогава не е ли по-добре да имаме един общ строен механизъм на европейско ниво да се борим срещу организираната престъпност и корупцията, а не да се съсредоточава огънят върху две държави.

"Докладът ясно отчита, че става въпрос за 18 месеца, за три правителства, за три парламента. И без този доклад ние не си ли даваме сметка, че нищо почти не сме свършили в държавата за тези 18 месеца, освен това, че в по-голямата част от това време институциите не работеха, те бяха блокирани. Как да искате сериозна съдебна реформа, след като една от основните политически групи в парламента не ходи на работа? Как да работят другите институции при това непрекъснато политическо напрежение? Как искате да има обща воля, когато ние поставихме няколко въпроса за национален консенсус в специална декларация, а от ГЕРБ ни обърнаха гръб? А сега се сетиха да говорят за диалог. Как да има обща воля на обществото, на политиците за борба с корупцията върху всякакви етажи на властта, след като г-н президентът още в началото на това правителство каза, че сваля политическото си доверие от кабинета. Тази дестабилизация на институциите, тази война между тях няма как да доведе до конкретни резултати", пита Йотова.

Червената депутатка споделя, че се е втрещила, когато е чула Георги Първанов да казва, че най-голямата му грешка е това, че е посочил Сергей Станишев за лидер на БСП. Първо, какво значи да посочиш един лидер - ние не сме монархия, няма наследственост. Второ, това означава не само да загърбиш историята през последните 12 години, но и че отписваш тази история, но ти отписваш и собствената си история, тъй като Георги Първанов беше активен участник и в тройната коалиция, в провежданите политики, както и по времето, когато БСП е била в опозиция. Да кажеш това за един човек, който е от най-високопоставените европейски политици, е най-малкото наивно. Каквито и да са различията между БСП и хората, които решиха да направят проекта АБВ, няма оправдание за разговор на такова ниво.

По думите й, когато са на многобройните срещи по време на конференциите, партийните членове на БСП отъждествяват АБВ с Първанов и единствено с желанието му да има ново ръководство на БСП. И затова не разбират защо се прави точно сега.

"Аз не откривам разлики между нас, от БСП, и АБВ за европейските избори. Може би с изключение на едно: няма как да сме на една и същи позиция с АБВ, след като те казват, че няма разлика между ляво и дясно. В България понякога тези категории са доста размити. Но диалогът между лявото и дясното в Европа е много силен. Десницата направи всичко, за да не пострадат в кризата богатите. И затова най-тежките резултати от кризата обраха онези, които не бяха виновни за нея. Ние, социалистите, имаме друг подход и срещу безработицата, и за защита на социалните права. Как да няма разлика между ляво и дясно? Най-важната задача пред следващия парламент е в Европа да се преборим с бедността. АБВ води битка за БСП. Може би с откъсване на някакви проценти от БСП ще се даде властта в ръцете на Борисов", смята Йотова.

"Има странно съвпадение между основните тези, с които си служи опозиция, с които си служи Реформаторският блок, който със зъби и нокти иска да се качи в колата на властта, и тези от АБВ. Тук не можем да изключим и г-н президента. Ние бяхме тези, които първи протегнаха ръка за диалог и дълго време убеждавахме и колегите си от ГЕРБ, че демокрацията изисква, когато си в парламента, да ходиш и да работиш в този парламент, а не да отсъстваш два месеца. Много се спекулира с това, че властта не е партията, която е спечелила изборите. Това изобщо не е прецедент.

Тази партия се оказа първа, но достатъчно изолирана, и никой не иска да влезе в коалиция с нея. Ние предложихме няколко приоритета за национална политика. Но получихме отказа и тоталната незаинтересованост от страна на ГЕРБ. Много изтъркано започна да се явява темата "Белене”. Един такъв огромен енергиен проект, от който зависи не само икономическото състояние на България, може да стане толкова евтина разменна монета за политически престрелки. Министър Стойнев каза: "Белене” не е слязла от дневния ред, помолени сме в момента да не коментираме този въпрос, защото тече арбитражът”. Президентът Росен Плевнелиев говори за олигархически кръгове и медийни империи, а той е гуруто на една медийна групировка и неин продукт", заявява Йотова.

Водещи

Най-четени