Илияна Йотова: Съпротивата на Възраждане, ИТН и БСП е оправдана, МОЧА се бута незаконно 14.12 | 14:01

"Той не се демонтира, той се реже, както се опитват да гилотинират собствената ни историческа памет. Сигурна съм, че паметникът се нарязва така, не за да се реконструира един ден", смята вицепрезидентът

От iNews.bg

Непрозрачно и очевидно незаконно в момента се събаря Паметникът на съветската армия.

Това заяви пред БНР вицепрезидентът на България Илияна Йотова.

"Днес съпротивата на опозицията в парламента беше абсолютно оправдана. Не чух от обясненията на областната управителка на София тя да си служи с документи и да аргументира и защити това, което се случва в момента", уточни тя.

По думите на Йотова част от обществото "се е настроило" заради начина, по който паметникът се демонтира:

"Той не се демонтира, той се реже, както се опитват да гилотинират собствената ни историческа памет. Сигурна съм, че паметникът се нарязва така, не за да се реконструира един ден, независимо на кое място или в кой музей, а за да бъде разрушен и заличен веднъж завинаги". 

Вицепрезидентът подчерта, че министърът на културата е трябвало да отиде днес в Народното събрание и да покаже документите, въз основа на които е взето решението за демонтажа на ПСА:

"Как е прехвърлена собствеността. Може би този паметник се опазва и се гарантира неговото съществуване по силата на междудържавни договори. Ние само гадаем, защото никой не ни е изнесъл истината за този паметник и това, което стои около него".

Илияна Йотова направи прогнозира, че след демонтирането на частите от скулптурите на ПСА, когато те се съхраняват някъде, "в един момент ще стане така, че някой ще влезе незаконно, ще открадне част от тях, ще ги претопи на скрап, след това няма да можем да хванем извършителите, защото няма да има камера там, където те са били съхранявани. Ако пък бъдат съхранени по някакво чудо, ще бъде изваден аргумент, че е много скъпо сега да го реставрираме.  

Не виждам никакво желание този паметник да бъде съхранен, категорично заяви вицепрезидентът.

"Софиянци дори не бяхме попитани. Нямаше референдум нито подписки. Ако тези, които са решили по този начин да се разправят с историята и с паметника, са толкова убедени, че ще намерят свои привърженици, защо да няма местен референдум? Това е законна процедура", каза още тя. 

В предаването "12+3" Йотова коментира, че и за промените в Конституцията няма изложени аргументи защо толкова се бърза с тяхното приемане:

"По-лошото е, че ние като общество не знаем какво точно ще се променя, защото всички вносители на промени в Конституцията обясняват как текстовете преди следващото четене ще бъдат много сериозно променени. Тогава защо са ги внесли първоначално? Започвам да си мисля, че вносителите не желаят българската общественост да знае какви ще бъдат тези промени. Искат непрозрачно и на тъмно да ги приемат на бърза ръка и да ни поставят пред свършен факт.  Имам усещането, че се страхуват от обществена дискусия, защото тогава ще блесне ниското качество на текстовете, които предложиха. Каза им го Венецианската комисия. Според нея опитът за мотиви на вносителите са обяснителни бележки. ... Пишат, че ".

Вицепрезидентът подчерта, че не е прочела нито едно положително становище за внесените текстове досега - нито на експерти конституционалисти, нито на Съюза на съдиите, нито на Адвокатския съюз.

Тя беше категорична, че бързата промяна на Конституцията се прави конкретно срещу президента Румен Радев, а не въобще срещу президентската институция.

"Аз не бих дала съвет на президента Радев в тази среда да предлага своя проект за промени в Конституцията. Какъв е смисълът? Да отвори нов фронт?", добави Илияна Йотова.

Категорично да не бъде прието предложение на Австрия за влизане на България само в т.нар. въздушен Шенген, заяви вицепрезидентът и коментира:

"Нямам конкретен отговор от правителството и министър-председателя срещу какво Австрия се съгласи да смекчи тази своя позиция. ... С това евентуално поетапно приемане създаваме прецедент, от който утре някой може да се възползва както си иска и да се унищожи цялата идея на Шенгенското пространство заради нас. Категорично съм против, макар че правителството сигурно се блазнеше да си го закичи на ревера. ... Нека да имаме малко повече самочувствие! Участието ни в Шенген не е милост, това е право! Не е справедливо, защото Европа проявява двоен стандарт спрямо нас".

Водещи

Най-четени