Илхан Андай: Анкара се опита да притисне Доган да не сменя Местан 28.12 | 12:36

Бившият лидер на ДПС припаднал по време на критичната реч на Сокола в Сараите

От iNews.bg

Лютви Местан е колабирал по време на острата реч на Ахмед Доган в Боянските сараи на 17 декември. На следващия ден върху почетния председател на ДПС е бил оказаван натиск от представители на турското посолство да се откаже от намерението си да сваля Лютви Местан от лидерския пост, "но това беше грешка от тяхна страна".

Това съобщи за Нова телевизия собственикът на сайта 24rodopi.com. Илхан Андай, който първи публикува акценти от речта на Доган, след която последва разцепление в движението.

Така той намекна, че този опит за натиск и намеса във вътрешнопартийнит работи на ДПС е бил от страна на турското посолство.

Андай твърди още, че обявяването на оставката на Лютви Местан било подготвено за връх Коледа – на 25 декември.

Припомняме, че на партийното новогодишно тържество в Сараите си почетният председател на движението Доган отправи за първи път остра критика в речта си към тогавашния лидер на ДПС Местан, като заяви пред целия елит, че декларацията за сваления от Турция руски изтребител на границата със Сирия, е била голям гаф.

В нея Местан представи официалната партийна позиция в защита на турските отбранителни действия срещу прелитащите турски самолети. Соколът дори обвини Местан в национално предателство и дни по-късно му спретна вътрешнопартиен преврат, като го отстрани от всички постове и го изключи от ДПС без да се е състоял конгрес.

"Местан колабира и никой не смее да гъкне. През два-три стола от него е седяла съпругата му (на Местан). Подвикнала му: "Лютви, Лютви" и му подала вода. От този момент нататък Местан не знае какво се случва. Всеки в залата разбира, че това е искане за оставка", разказа Илхан Андай.

"Аз научих новината в София и три дни се опитвахме да получим потвърждение от ДПС. Всички мълчаха. По друг канал получихме акцентите от речта на Ахмед Доган", допълва журналистът.

Преди седмица в Боянските сараи се състоя традиционния новогодишен купон на ДПС. За него съобщи самият тогавашен лидер на движението Лютви Местан, като сам разказа, че се съветвал с Ахмед Доган и между тях нямало напрежение.

Ден след новогодишния купон в регионални кърджалийски медии се появи неофициална информация, че в речта си пред политическия елит на ДПС Доган остро е разкритикувал Местан. Така и не последва коментар от страна на тогавашния лидер на движението, изгонен само след дни позорно и задкулисно от заеманите постове в нарушение на всякакви партийни принципи и правила.

Изтеклата информация бе последвана от официално разпращане на цялата "паметна" реч на Сокола от пресцентъра на ДПС. В нея почетният председател нарича "гаф" протурската декларация на Местан, прочетена от парламентарната трибуна, след като на 24 ноември край турско-сирийската граница беше свален руски бомбардировач. Доган заявява пред елита си в Сараите в това число и пред Местан: "Няма да позволя да се превърнем в пета или която и да лило колония на Турция!".

Така се стигна до извънредното заседание на Централния съвет на партията, на което в отсъствието на Местан, беше решено да бъде свален от лидерския и всички други постове в партията и да бъде изключен от движението. Решението е било взето единодушно, съобщи говорителят на ДПС Велислава Кръстева.

 

Тогава Доган предупреди партийния си елит, че това ще се случи на всички, които предават националните интереси и тези на ДПС.

Водещи

Най-четени