Илчев се оправдава – Иво Прокопиев не бил член на настоятелството 19.11 | 12:19

Не го бил виждал 3 г., но преди това го виждал три пъти

От Кремена Бедерева

Олигархът Иво Прокопиев не е член на настоятелството на Софийския университет "Св. Климент Охридски", тъй като срокът на мандата на настоятелството изтече през септември 2012 г.

Това каза на пресконференция ректорът на СУ проф. Иван Илчев, попитан дали в последните дни "настоятелят в СУ Иво Прокопиев е оказвал натиск върху него".

От септември 2012 г. Софийският университет няма настоятелство, съзнаваме, че нарушаваме закона, но в известен смисъл в момента се радвам, тъй като по препоръка на преподаватели и декани се обърнах с покана към няколко души да станат членове на настоятелството, но всички те отказаха, заяви проф. Илчев.

"Основният мотив е, че не искат имената им да се заливат с помия по една или друга причина, защото какъвто и заможен бизнесмен да изберем за член на Съвета на настоятелството винаги ще се намери една или друга медия, която да изнася верни или неверни факти за него", коментира ректорът.

За упражняването на натиск, мога да заявя, че Иво Прокопиев не съм го виждал от три години, а съм ректор на СУ вече шест години, каза проф. Илчев.

"Преди това три пъти съм виждал Прокопиев и мисля, че той беше кандидатура за настоятелството на Министерството на образованието", добави той.

От няколко седмици Алма Матер е окупиран от протестиращи студенти, които спряха занятията в университета. На 18 ноември лекциите бяха подновени.

Но се оказа, че окупаторите на Софийския университет "откраднаха" коледните и новогодишните празници на своите състуденти. След като падна окупацията на Алма матер, ректорът Иван Илчев издаде заповед за това как ще се отучват загубените заради протестите дни.

След падането на окупацията, насъскващите бунта през последните седмици от кръга "Капитал” и близките до олигарха Иво Прокопиев, който е в настоятелството на Алма Матер, пък стигнали до пълна истерия и бясно нарочили студентите за продажници, пише в. "Всеки ден".

Рано сутринта в понеделник, малко след 7,00 часа глашатайката на окупацията и самопровъзгласила се за доживотен говорител на служебния кабинет на Марин Райков – Ивет Добромирова, влетяла в университета с бесен поглед. От кухнята на окупаторите разказаха пред "Всеки ден”, че пред изумения и уплашен поглед на студентите тя размахала пръст и започнала да крещи, че са предали цялата кауза.

"Опитахме се да й обясним, че има опасност да отменят цялата учебна година, ако вратите на Ректората продължат да са залостени с катинари, но тя отказваше да ни чуе”, разказаха втрещените възпитаници на вуза. По-късно през деня много от тях получили по няколко анонимни SMS-а, в които ги заплашвали, защото били сключили сделка с управляващите.

"С никого не сме преговаряли и няма промяна в позицията ни”, кълнат се младоците, барикадирали сега вече аулата в СУ. Те твърдят, че просто са се вслушали в мнението на Студентския съвет, който излезе с твърда позиция още миналата седмица, че оттук нататък окупацията само пречи и на академичните, и на административните дела.

По информация на изданието пък Иво Прокопиев лично е заплашвал и ректора, и деканите на Алма матер.

Капиталецът звънял наред по телефона и се заканвал, че не само ще сложи край на всякакви дарения, но и тези, които не подкрепят студентите окупатори, ще се разделят и с постовете си в ръководството на университета. "Нищо че сте избираеми!”, подхвърлил олигархът.

Прокопиев особено се вбесил, тъй като Ректорският съвет се изказал против окупацията на университета като начин на протест. А под неговия диктат настоятелството на Алма Матер дори няма официална позиция по отношение на пълната окупация на сградата на Ректората.

А и нямало как да се случи, защото и Прокопиев, и близкият до него и до банкерката Цветелина Бориславова финансист Светослав Божилов – който също е настоятел на СУ, "колели и бесели” в настоятелството. Те по никой начин нямало да допуснат да се громи окупацията, която всъщност подкрепяли по всякакъв начин и дори дирижирали.

Водещи

Най-четени