Има 70% спад на престъпността в наблюдаваните с камери райони 18.05 | 21:07

СДВР започва проект за надграждане на видеонаблюдението в София

От Ивелина Георгиева

В столицата започва проект за надграждане на системата за видеонаблюдение. Това заяви старши комисар Валери Йорданов, директор на СДВР по време на закриването на 34-та международна конференция на началниците на столичните полиции в Европа.

По време на конференцията е била изложена презентация, от която е станало ясно, че проектът за видеонаблюдение в столицата е отворен за надграждане, каза старши комисар Валери Йорданов.

Доста полиции в Европа се насочват към видеонаблюдение, защото това е един от ефективните начини за опазване на града от престъпността, коментира директорът на СДВР. Затова в някои столици се планират сериозни инвестиции за видеонаблюдението.

От анализ на СДВР, който е започнат да се прави след въвеждането на системата за видеонаблюдение се установява, че има 70% спад на престъпността в наблюдаваните райони, посочи Йорданов. Това намаление обаче не е постоянно, то е в следствие на първоначалния шок от внедряването на системата за видеонаблюдение. Въпреки това се отчита спад на престъпността в тези райони, допълни той.

Обсъжда се въпросът дали видеонаблюдението на кръстовищата на двете нива, които се изграждат в момента да бъде пуснато при откриването им или непосредствено след това.

Освен на големите пътни възли и кръстовища тече проект за поставяне на видеонаблюдение на входовете и изходите на магистралите в страната.

Влиянието на икономическата криза върху работата на столичните полиции в Европа е била основната тема, която 33-мата участници са разгледали.

Йорданов уточни, че доста столици са предприели мерки по оптимизиране на полицейския състав, тъй като на места има съкращаване на бюджета.

Друга тема е била новите технологии в полицейската дейност и противодействие на компютърните престъпления.

По отношение на новите технологии много столици въвеждат електронно управление за гражданите и обучение на полицаи, които онлайн да предават данни от улицата със специални устройства, обясни Валери Йорданов.

На международната конференция се е обърнало и специално внимание на предстоящото европейско първенство по футбол, което ще се състои в Полша и Украйна. От варшавската полиция увериха, че вече са предприети всички необходими мерки за сигурността както на феновете, така и на отборите. Разпределен е вече специален командно-контролен състав, който ще отговаря за реда, а варшавските полицаи са в пълна готовност да реагират при противодействието на всякакви престъпления.

Отделна охрана ще бъде поставена на местата, където ще отседнат и тренират футболните отбори.

Най-четени