Има готовност за събаряне на остатъците от гетото в Гърмен 17.07 | 16:46

Очаква се общината да осигури места за временно настаняване на ромите

От Филипа Тодева

Имаме готовност за премахването на останалите 20 сгради, които предстои да бъдат съборени в Гърмен. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова.

Павлова обясни, че още вчера е изпратено писмо до кмета на общината, с което е изискан график за настаняване на ромите на други места.

"Въпреки всички манипулативни изказвания от страна на кмета, която абдикира от решаването на този проблем и е наясно, че е изцяло в нейните компетенции, тя заяви, че ще направи необходимото за предлагане на временно настаняване на тези лица”, уточни министърът.

Градоначалникът Минка Капитанова трябва да предостави информация и по процедурата за осигуряването на временно настаняване на семействата в риск и децата в риск.

Днес напрежението между българи и роми отново се покачи, след като полиция и жандармерия бяха изпратени в кв.”Младеново” в Лом .Там като роми нападнаха болна жена, а неин роднина простреля няколко от тях с въздушна пушка.

Около 07:00 часа тази сутрин шестима прибиращи се от сватба млади мъже от ромски произход застигнали 48-годишната Татяна Леонидова пред дома на нейни роднини. Групата започнала да ругае и обижда жената, която е болна от епилепсия.

Стопаните на дома, Илинка и Георги Александрови се притекли на помощ и се стигнало до размяна на удари. Според българите, ромите хвърляли камъни. Братът на един от нападателите на свой ред твърди, че възрастното семейство нападнало компанията с тояга.

Георги Александров влязъл в къщата си и извадил въздушна пушка. С нея ранил леко трима от ромите – двама на 20 и един на 26-годишна възраст. След преглед те са освободени от болницата.

Всички участници в спречкването са дали показания в полицията, а екип на жандармерията е охранявал квартала, за да не се допусне ескалация на напрежението.

Водещи

Най-четени