Има грешки, призна Цветанов 24.01 | 09:51

Вътрешният министър призна, че е допусната грешка при полицейската акция в Мировяне

От Кремена Бедерева

Грешка е, че са използвани силите на СДВР за групи от тежката организирана престъпност за тази операция. Това призна вътрешният министър Цветан Цветанов е фира на bTV по случая в Мировяне, при който семейство се оплака от полицейско насилие.

Той допълни, че проблемът е бил в планирането, където е можело да се използват униформени полицейски служители: "Това го отчитаме като грешка и затова трима души получиха тежки наказания в системата на МВР”.

Цветанов бе категоричен, че и без намесата на премиера Бойко Борисов е щяло да се стигне до подобно развитие на нещата.

По думите му няма повсеместен маниер на поведение на служителите на МВР при провеждането на подобни акции. В системата дори ежедневно се акцентирало, че полицейското насилие е тема, която не трябва да се допуска.

Наблюдавал се обаче системен подход на задържаните лица, които излизали тезата за упражнен тормоз от страна на униформени служители.

"Невинаги трябва да приемаме за 100% достоверно това, което казват лицата, засегнати от полицейска операция. В Мировяне донякъде им вярвам за полицейските действия, но това, че са бутани, колегите не потвърждават”, обясни Цветанов.

По този повод той бе категоричен, че ще бъде направена щателна проверка и гражданите трябва да бъдат убедени и спокойни, че МВР ще гарантира човешките им права.

Цветанов припомни, че са наложени наказания след случая в Мировяне.

"И аз греша - самият аз също греша, никога не съм казвал, че сме безгрешни", потвърди отново Цветанов. Според него трябва да се слушат и двете страни обективно. "Смятате ли, че полицаят като арестува някой, започва да го бие?”, попита вътрешният министър.

По случая с намерената убита Мирослава от Перник вицепремиерът коментира, че за момента с повдигнато обвинение е единствено Марио Любенов – Заека. Трети заподозрян човек няма - проверявани са допълнително лица, но от проверките, които са направени, не е установена такава съпричастност, каза още вътрешният министър.

Заека нямал издадено разрешително за притежание на оръжие, потвърди Цветанов, след като стана ясно, че Любенов е с диагноза шизофрения. Самоубилият се Стойчо Стоев – Чочо обаче имал такъв документ от 2003 година.

"Всичко, което се е извършило от момента на самопризнанията на Стойчо, към настоящия момент нямаме притеснения относно достоверността на доказателствата", смята Цветанов.

Относно прекратяването на разследването за изтичането на записите от СРС-та на телефонните разговори между началника на митниците Ваньо Танов, бившия му заместник Антони Странджев, Симеон Дянков и Бойко Борисов, Цветанов каза, че прокуратурата така е преценила, за да прекрати разследването. Полиграфският тест не е доказателство, категоричен е Цветанов. "От експертизата, която е направена, става въпрос за манипулиране на запис и не мога да твърдя, че е направен от СРС-та", обясни вътрешният министър.

Запитан защо е бил подслушван шефа на "Митниците" Ваньо Танов, Цветанов отговори, че когато има достатъчно основания и се мине съответната процедура, се прилага СРС-та. В случая е имало информация и е преценено от прокуратурата, че могат да се използват и прилагат СРС-та и те са разписани от съответния орган - в случая Софийски градски съд (СГС). Той отказа обаче да коментира, а обясни само каква е процедурата.

"Защо да не се - всичко, което беше направено като парламентарна комисия - бяха направени съответните проверки и събеседване със съответните служители, използвали СРС-та и препоръките, които са дадени и от прокуратурата, от парламента, сме започнали изпълнението за гаранция", каза Цветанов, запитан дали ще се разкрие всичко около подслушването и скандала със СРС-та.

На въпрос знаел ли е, че се подслушва Ваньо Танов във входа на подслушването, Цветанов каза, че всичко, свързано със СРС-та, минава през съда, който разрешава, а министърът на вътрешните работи само се уведомява. "Да", отговори Цветанов.

"Това, което за мен е важно, че това са хора, които по никакъв начин не са допринесли за просперитета на държавата и ефективната борба с организираната престъпност", бе коментарът на Цветанов относно исканията на опозицията, в лицето на БСП и сините да подаде оставка като вътрешен министър.

"Алексей Петров беше продукт на синьо-червената политическа класа", добави Цветанов.

iNews припомня, че днес - 24 януари, от 12 часа, Малина, Петър и Ралица Начкови - пострадали от полицейско насилие при акцията в Мировяне ще дадат специална пресконференция и отговори на въпросите " Имаше ли полицейско насилие и използване на свръхсила при полицейската акция срещу семейство Начкови?" и "Може ли една страница във Facebook да породи репресии".

Водещи

Най-четени