Има и друг начин да учиш - Фестивал на българското образование 23.04 | 10:13

Три дни ще се представят различните видове извънучилищни дейности и спорт

От Елена Коцева

В продължение на три дни от 25 до 27 април в пространството около Националния дворец на културата в София всеки един ученик или родител ще може да се запознае с различни и алтернативни форми на образование. В рамките на VIII Фестивал на българското образование ще се организират различни игри с награди и демонстрации, които по атрактивен начин да представят различните видове извънучилищни дейности и спорт.

Фестивалът ще започне от 10.30 часа на 25-и април с шествие на училищните знамена от Музея "Земята и хората" през Моста на Влюбените до НДК.

Повече от 70 образователни институции и спортни организации ще представят своята дейност на открито около НДК. На открита сцена в подлеза ученически и младежки творчески формации ще изнесат своята концертна програма. За желаещите да опитат таланта си в музиката е предвиден RockSchool Workshop, в който те да се запознаят с различни музикални инструменти и магията на музиката.

В рамките на фестивала ще има и уъркшопове за визуални и приложни изкуства, фото и видео центрове, исторически зони и писателска работилница, зона за 3D моделиране, астрономия и др. Специален акцент тази година се поставя и върху спорта и здравословния начин на живот, освен с представянето на различни спортни школи и със зоните "Здраве" и Еко. В екозоните на събитието желаещите ще могат да се запознаят с различни еко продукти, ще имат възможност да се научат да месят хляб, да правят арт сандвичи и да украсяват сладки.
В специални зони за мода и стил младежите ще могат да изработват импровизирани облекла и модни ревюта.

Според Юрий Аджекарски, един от главните организатори на Фестивала на българското образование, както и директор на първото чартърно училище, образованието има спешна нужда от промяна на метода и на фундамента, залегнал в основата му. Формата на училищно класна работа вече не само е отживелица, но и пречи за развитието на младите. Затова и трябва да се предложат много по-гъвкави форми, които да позволят на учениците да се развиват.

"Училището губи времето на успелия ученик, затова и той е принуден да бяга от час. За него средата на училището не е ефективна и комуникативна", каза Юрий Аджекарски на пресконференцията за представяне на програмата на фестивала. Според него е необходима истинска промяна. Затова той предлага въвеждането на похвати като "проектно ориентирано училище", където учениците не просто ще слушат монолога на своя учител, а ще бъдат насърчавани според интересите и възможностите си.

Сред останалите алтернативи са "зонираните класни стаи", където децата ще бъдат насърчавани да работят по групи и да се учат чрез своя опит и преживяване, а не от фактологията, както и въвеждането на "личен педагог", който да е не просто учител, а профайлър на отделните деца и да насърчава тяхното индивидуално развитие.

Фестивалът се организира от Министерство на Образованието, младежта и науката, Министерство на физическото възпитание и спорта, Столична Община, Сдружение "Професионален форум за образованието" и Фондация "Спорт без Граници".

Водещи

Най-четени