Има ли агенти сред депутатите? 25.02 | 14:58

Според бившия председател на Комисията по досиетата службите работят за олигархията

От Теодора Кокаланова

"Сред депутатите има действащи агенти на службите за сигурност", потвърди бившият председател на Комисията по досиетата Методи Андреев пред TV7. Той обаче не разкри кои са тези лица. Според него наследството, което сегашните служби наследиха от старите, продължава да се свързва с взимането на политически решения единствено под въздействието на лични и икономически интереси. 

Андреев отбеляза, че в момента няма законов текст, който да забранява на действащ агент да заема публична длъжност. Когато човек започва да се занимава с нещо, той не знае какъв ще бъде след 10 години. Трябва да има механизъм предишната му служба да не влияе на неговите решения, когато вече заема публична длъжност, подчерта бившият председател.

Проф. Димитър Иванов, бивш шеф на отдел на Държавна сигурност, се съгласи и отбеляза, че на ниво правителство, парламент и местна власт не би трябвало да бъде разрешено законно да има сътрудници.
Не е допустимо службите да следят депутатите, защото тогава "държавността отива на кино, защото следим върховния орган". Ако пък сред самите депутати има агенти, тогава системата за подбор трябва да е друга, обясни той.

Иванов посочи разликата между днес и преди 1989 г. "Преди държавата управляваше службите и агентурата им, а сега властва натискът над политическите решения и главно капиталистически интереси всъщност ръководят тази агентура. Тя е на всички нива във властта", каза той и изтъкна, че когато държавата е слаба, службите ѝ се качват на главата.

Водещи

Най-четени