Има ли балон при цените на имотите у нас и кое излиза по-изгодно за българина – да живее под наем или да си купи свое жилище? 21.06 | 17:59

Той призна, че на практика в момента в България е по-изгодно да плащаме вноска по ипотечен кредит, вместо наем на жилище.

От iNews.bg

Има ли балон при цените на имотите у нас и кое излиза по-изгодно за българина – да живее под наем или да си купи свое жилище? Темата в "Пресечна точка” коментира експертът по недвижими имоти Добромир Ганев.

"По отношение на обема сделки от средата на 2022 г. до края на 2023 г. бяхме в криза”, посочи той. По думите на Ганев тази година за пръв път се е забелязал ръст в броя сделки в четирите най-големи града в страната. За София скокът е с 14%, в Пловдив – 4, във Варна сделките са се увеличили с 12 на сто, а в Бургас – със 7-8%. "Тези четири града са в топ 5 на най-достъпните жилища в бившия Източен блок. За Европа влизаме в топ 20 или 30”, допълни експертът. Той обаче не се нае да каже дали в момента е по-изгодно да се купуват, или да се продават имоти.

"В този пазар има страшно голяма конкуренция, добрите условия на банките също подпомагат имотния бизнес и балон така и не се случи, въпреки прогнозите на някои експерти”, каза Добромир Ганев. Той призна, че на практика в момента в България е по-изгодно да плащаме вноска по ипотечен кредит, вместо наем на жилище.

Най-четени