Има ли замърсяване на басейните у нас 01.07 | 11:30

От iNews.bg

Дезинфектанти и хлор над нормата откриха контролните органи при първите проверки на басейните в страната. Опасно ли е това и какви са рисковете за здравето ни, ако попаднем на силно замърсен басейн?

Само в София за година и половина са затворени 20 басейна заради различни нарушения. Регистрираните в столицата басейни са 178 – 130 закрити и 48 открити, които работят само през лятото.

Сред установените в началото на сезона нарушения в страната са - лоша хигиена, остатъчен хлор над нормите, неприемлив мирис, както и завишена концентрацията на амоняк и нитрати.От началото на сезона само в София са взети над 120 проби при 60 проверки.

"Пробата се взима в активната част на деня, когато има плуващи. Задължително в началото се изплаква бутилката трикратно. И я затваряме под вода заради остатъчния свободен хлор, тъй като той е летлив”,поясни Мариана Петрова от РЗИ – София пред Нова телевизия.

Собствениците на басейни твърдят, че разписаните норми за хлор са остарели и не отговарят на новите изисквания за чистота на водата. Затова били принудени да нарушават правилата.

Водещи

Най-четени