Има ли подходяща работа за студентите у нас? 17.05 | 17:36

Студентите, финансирани от държавата, да работят в България, поиска премиерът

От Кремена Бедерева

Трябва да се помисли дали студентите, чието образование се финансира основно от държавата, да се обвързват с работа в България. Този въпрос постави премиерът Бойко Борисов на икономически форум, посветен на иновациите, съобщава БНР.

Според просветния министър Сергей Игнатов въпросът има и друга страна - дали за студентите ще има подходяща работа в България.

Игнатов призна, че услугата "образование" е твърде скъпа. И след това наистина, ако нашите млади хора заминават, трябва да се замислим как да променим системата.

Това може да стане с промяна в Закона за висше образование, която се подготвя, смята образователният министър.

"Ние, хубаво, ще кажем - тези, които учат държавна поръчка, в кавички да го сложим, сега държавна поръчка, са длъжни примерно както беше навремето 5 години да работят в страната. На пазара на труда дали ще има свободни места за тях? Точно затова премиерът ми възлага да мисля и да дам предложения, има различни практики", каза просветният министър.

Дали, когато държавата години наред дотира един студент, след това той трябва да стане и да си замине, без да има никакъв ангажимент към тази държава, попита премиерът.

"Тогава, защо ние дотираме, вадим от парите на данъкоплатците, за да подготвиме специалист за друга държава, така ли трябва да бъде. Ми, вземете футбола, така ли е - не. Има трансфер. За клуба, за тези, които са го готвили", коментира премиерът.

Държавата постепенно смъква все по-надолу нейните ангажименти в обучението на студенти. Това пък каза пред Агенция "Фокус” ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев.

На въпрос – върви ли се в посока, студентите изцяло да поемат разходите по обучението си, проф. Илчев отговори, че практиката е противоречива.

За студентите бакалаври държавна поръчка, например за специалност "Педагогика", където държавата плаща една много ниска субсидия, студентите поемат една немалка част от обучението си със своите такси.

От друга страна, държавата забранява в магистратурите, ако има желание за платено обучение, да вземаме по-високи такси от тези, които тя е определила. Изобщо - свещта гори и от двете страни на фитила, каза той.

Проф. Илчев заяви, че е трудно да посочи, дали има юридически механизъм, обучението в държавна поръчка да се обвърже с реализацията на студентите в България, каквато идея коментира премиерът.

Това е старото разпределение при социализма. В общи линии разпределенията, когато ги пращаха по граничните райони, бяха на същия принцип – че държавата, след като е давала пари за обучението, има право да решава къде да работиш, там, където тя има нужда.

Благодарение на промените, направени през последните две години в момента студентите, поне в Софийския университет, медицина не е така, но студентите финансират сами някъде 40 на сто от разходите за обучението си.

Начинът да бъдат привлечени повече чуждестранни студенти сме го предлагали на Министерството на образованието, до момента нямаме нито един отговор.

Предлагали сме да бъде възприета практиката на другите европейски държави, членове на ЕС, които имат три вида такси – за своите граждани, за граждани на ЕС и за неграждани на ЕС.

Ние приравняваме гражданите на ЕС към наши граждани, което на практика означава, че ги гоним от България, каза ректорът на Софийския университет.

Водещи

Най-четени