Има места за всички 5-годишни деца в предучилищно обучение 10.09 | 14:48

Фандъкова разкри, че е трудно приемът да бъде съгласуван с желанията на родителите

От Елена Кирилова

Столична община има възможност да обхване всички деца на 5-годишна възраст в предучилищно обучение, разкри кметът на София Йорданка Фандъкова.

Това ще се случи единствено, ако родителите имат подобно желание, съобщава агенция "Фокус". Проблемът се крие в това, че децата могат да бъдат приемани в детски градини, но не винаги на местата, които родителите предпочитат.

По думите на Фандъкова вече са създадени достатъчно възможности и все още има свободни места. Според нея най-важното в момента е да бъде осъществен контакт с родителите, като районните администрации имат задачата да се обаждат в домовете.

"Родителите знаят, че това е задължително и ние ще изчакаме търпеливо. Групите за петгодишни деца в училища, които осигуряват целодневни занимания, са разположени в цяла София, те не са съсредоточени в крайните квартали”, допълни Фандъкова.

Заместник-кметът на Столична община Ирина Савина коментира забавянето на ремонтите в някои училища в столицата, с тези, започнати с цел премахване на щетите от земетресението.

Според нея почти на 50% е променена капиталовата програма след земетресението през май, като за целта е създадена необходимата организация и е разработена програма, която е гласувана от Столичния общински съвет.

Причината за забавянето на част от ремонтите след началото на учебната година е причинено от нуждата от ремонтиране на повече щети, нанесени от земетресението.

Общо девет сгради ще продължат да бъдат ремонтирани след 15 септември. Това са пет училища и четири детски градини.

Водещи

Най-четени