Има нови правила за етикетите на каймата 03.01 | 17:44

Европейските правила за мляното месо влизат в сила от тази година

От Мая Александрова

Нови европейски правила за етикетите на мляното месо влизат в сила от тази година. Производители и търговци вече са задължени да изписват на опаковките какво е съдържанието на мазнините в него.

В края на годината на етикета ще се посочва и произходът на месото.

Така ще става ясно дали българската кайма е направена със свинско от Дания, Холандия или Испания например и откъде е говеждото.

Специални изисквания ще има и към шрифта на информацията.

В мляното месо може да се добавя единствено до 1% сол, но не и соя, консерванти, оцветители или други съставки. Такива изисквания обаче няма към опаковките с кайма.

От Агенцията по храните вече започнаха проверки по бакалии и месопреработвателни цехове - за това дали се спазват новите правила. При нарушения глобата започва от 250 и може да достигне до 6000 лева.

"На етикетите от вчера трябва да бъде изписано процентно съдържание на мазнини под определен процент в зависимост дали е нетлъсто, дали е само говеждо, само свинско или е добито от други видове животно, както и съотношение креатин към месен протеин", обясни пред Нова телевизия експертът в Агенцията по безопасност на храните Райна Иванова.

 

Водещи