Има нови правила за етикетите на каймата 03.01 | 17:44
Европейските правила за мляното месо влизат в сила от тази година

Нови европейски правила за етикетите на мляното месо влизат в сила от тази година. Производители и търговци вече са задължени да изписват на опаковките какво е съдържанието на мазнините в него.
В края на годината на етикета ще се посочва и произходът на месото.
Така ще става ясно дали българската кайма е направена със свинско от Дания, Холандия или Испания например и откъде е говеждото.
Специални изисквания ще има и към шрифта на информацията.
В мляното месо може да се добавя единствено до 1% сол, но не и соя, консерванти, оцветители или други съставки. Такива изисквания обаче няма към опаковките с кайма.
От Агенцията по храните вече започнаха проверки по бакалии и месопреработвателни цехове - за това дали се спазват новите правила. При нарушения глобата започва от 250 и може да достигне до 6000 лева.
"На етикетите от вчера трябва да бъде изписано процентно съдържание на мазнини под определен процент в зависимост дали е нетлъсто, дали е само говеждо, само свинско или е добито от други видове животно, както и съотношение креатин към месен протеин", обясни пред Нова телевизия експертът в Агенцията по безопасност на храните Райна Иванова.
Водещи
-
Вкусен чийзкейк само с три съставки
24.05 | 13:40
-
Дянков: Според хората информационната кампания за еврото трябва да се води от популярни личности
Председателят на Фискалния съвет коментира и протестите за по-високи заплати у нас
24.05 | 13:00
Най-четени
-
България чества 24 май
24.05 | 08:00
-
Френски министър иска забрана на парите в брой
Жералд Дарманен твърди, че проследяването на цифровите плаащания е много по-лесно и това ще...
24.05 | 11:40
-
Спират движението в центъра на София заради 24 май
24.05 | 09:30